zywieniesportowcow.pl

Filet z łososia w peperonacie • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Filet z łososia w peperonacie

Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kminek cały - 1 łyżeczka
ziemniak - 400 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
łosoś filet, bez skóry - 4 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
por - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
papryka zielona - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło - 80 g
cukier - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
limonka - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE:
do gotowania na parze lub garnek z durszlakiem naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ziemniaki obgotuj na parze, odstaw do przestudzenia, obierz i przekrój na pół.
2.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI UKŁADAMY:
płaską, przekrojoną częścią na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. SMAŻYMY.
3.PODSMAŻONE Z JEDNEJ:
strony ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy je roztartym w moździerzu kminkiem.
4.DODAJEMY 2 ZĄBKI:
czosnku pokrojone w cienkie plastry, odrobinę oliwy z oliwek.
5.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
6.TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIAKI:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na blaszce wyłożonej pergaminem na 5-7 minut.
7.KOLENDRĘ SIEKAMY DROBNO:
z odrobiną soli i 1 posiekanym ząbkiem czosnku.
8.FILETY Z ŁOSOSIA:
pozbawione skóry myjemy, kroimy wzdłuż na pół i każdy kawałek obtaczamy dokładnie w kolendrze z czosnkiem. POSYPUJEMY ODROBINĄ BIAŁEGO: pieprzu.
9.DNO NACZYNIA Z:
otworkami do gotowania na parze smarujemy oliwą z oliwek.
10.ŁOSOSIA WKŁADAMY DO:
naczynia do gotowania na parze z gotującą się wodą.
11.PO CHWILI WYŁĄCZAMY:
ogień pod garnkiem, parzymy łososia pod przykryciem ok. 20 MINUT.
12.NA GORĄCEJ PATELNI:
smażymy papryki czerwone i zielone pokrojone w grubą kostkę z niewielką ilością oliwy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
13.PODSMAŻONĄ PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY:
do naczynia żeliwnego.
14.NASTĘPNIE NA TEJ:
samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry.
15.KIEDY CEBULA SIĘ:
zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę pora oraz posiekaną, ostrą papryczkę (ok. 2 ŁYŻECZEK).: SMAŻYMY. DOPRAWIAMY ODROBINĄ PIEPRZU: i soli.
16.PODSMAŻONE WARZYWA WRZUCAMY:
do naczynia żeliwnego z papryką.
17.WARZYWA W NACZYNIU:
żeliwnym gotujemy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 10-15 minut.
18.NA KOŃCU DO:
podduszonych warzyw wrzucamy posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.
19.NA TĘ SAMĄ:
patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wrzucamy pomidory pelati.
20.DO POMIDORÓW DODAJEMY:
niewielką ilość wody.
21.
CHWILĘ GOTUJEMY.
22.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
dodajemy zest z limonki oraz masło.
23.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści, dodajemy niewielką ilość cukru oraz zimnej wody.
24.NA TALERZ WYKŁADAMY:
pomidorowy sos, na sosie układamy warzywa i upieczone ziemniaki.
25.NA KOŃCU UKŁADAMY:
kawałki łososia.
26.WARZYWA SKRAPIAMY SOSEM,:
dekorujemy listkami bazylii.
27.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Filet z łososia w peperonacie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE

do gotowania na parze lub garnek z durszlakiem naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ziemniaki obgotuj na parze, odstaw do przestudzenia, obierz i przekrój na pół.

2

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI UKŁADAMY

płaską, przekrojoną częścią na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. SMAŻYMY.

3

PODSMAŻONE Z JEDNEJ

strony ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy je roztartym w moździerzu kminkiem.

4

DODAJEMY 2 ZĄBKI

czosnku pokrojone w cienkie plastry, odrobinę oliwy z oliwek.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

6

TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIAKI

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na blaszce wyłożonej pergaminem na 5-7 minut.

7

KOLENDRĘ SIEKAMY DROBNO

z odrobiną soli i 1 posiekanym ząbkiem czosnku.

8

FILETY Z ŁOSOSIA

pozbawione skóry myjemy, kroimy wzdłuż na pół i każdy kawałek obtaczamy dokładnie w kolendrze z czosnkiem. POSYPUJEMY ODROBINĄ BIAŁEGO: pieprzu.

9

DNO NACZYNIA Z

otworkami do gotowania na parze smarujemy oliwą z oliwek.

10

ŁOSOSIA WKŁADAMY DO

naczynia do gotowania na parze z gotującą się wodą.

11

PO CHWILI WYŁĄCZAMY

ogień pod garnkiem, parzymy łososia pod przykryciem ok. 20 MINUT.

12

NA GORĄCEJ PATELNI

smażymy papryki czerwone i zielone pokrojone w grubą kostkę z niewielką ilością oliwy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

13

PODSMAŻONĄ PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY

do naczynia żeliwnego.

14

NASTĘPNIE NA TEJ

samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry.

15

KIEDY CEBULA SIĘ

zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę pora oraz posiekaną, ostrą papryczkę (ok. 2 ŁYŻECZEK).: SMAŻYMY. DOPRAWIAMY ODROBINĄ PIEPRZU: i soli.

16

PODSMAŻONE WARZYWA WRZUCAMY

do naczynia żeliwnego z papryką.

17

WARZYWA W NACZYNIU

żeliwnym gotujemy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 10-15 minut.

18

NA KOŃCU DO

podduszonych warzyw wrzucamy posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.

19

NA TĘ SAMĄ

patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wrzucamy pomidory pelati.

20

DO POMIDORÓW DODAJEMY

niewielką ilość wody.

21

CHWILĘ GOTUJEMY.

22

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

dodajemy zest z limonki oraz masło.

23

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści, dodajemy niewielką ilość cukru oraz zimnej wody.

24

NA TALERZ WYKŁADAMY

pomidorowy sos, na sosie układamy warzywa i upieczone ziemniaki.

25

NA KOŃCU UKŁADAMY

kawałki łososia.

26

WARZYWA SKRAPIAMY SOSEM,

dekorujemy listkami bazylii.

27

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3813,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

953,4 kcal

🥑

Tłuszcz

58,3 g

🌾

Węglowodany

59,7 g

🥬

Błonnik

49,5 g

💪

Białko

49,5 g

Podobne przepisy

Filet z łososia w peperonacie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl