zywieniesportowcow.pl

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką

Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 500 g
kapusta pekińska - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
hummus - 80 g
tortilla - 4 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
mozzarella - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech włoski - 50 g
pomidorki koktajlowe - 500 g
rukola - 125 g
sól - 1 szczypta
pesto - 4 łyżki
jogurt grecki - 3 łyżki
świeży koperek - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY FARSZ DO TORTILLI:
Kurczaka kroimy w cienkie plastry, marchewkę oraz cukinię w długie paski obieraczką do warzyw. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę. Dodajemy kurczaka i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Pod koniec dodajemy drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Każdy placek tortilli smarujemy hummusem, dodajemy farsz oraz liście bazylii. Przed podaniem możemy podgrzać całość na patelni grillowej.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
Jogurt grecki łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Na dno miski wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dodajemy rukolę i dokładnie mieszamy z solą i pieprzem, tak by każdy listek był oblepiony sosem. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, porwaną na kawałki mozzarellę i orzechy. Dekorujemy kleksami pesto.
Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY FARSZ DO TORTILLI

Kurczaka kroimy w cienkie plastry, marchewkę oraz cukinię w długie paski obieraczką do warzyw. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę. Dodajemy kurczaka i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Pod koniec dodajemy drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Każdy placek tortilli smarujemy hummusem, dodajemy farsz oraz liście bazylii. Przed podaniem możemy podgrzać całość na patelni grillowej.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

Jogurt grecki łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Doprawiamy miodem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Na dno miski wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dodajemy rukolę i dokładnie mieszamy z solą i pieprzem, tak by każdy listek był oblepiony sosem. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, porwaną na kawałki mozzarellę i orzechy. Dekorujemy kleksami pesto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3378 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

563 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

30,4 g

🥬

Błonnik

36,4 g

💪

Białko

36,4 g

Podobne przepisy

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl