zywieniesportowcow.pl

Pizza rzymska • przepis • składniki • przygotowanie

Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Pizza rzymska

Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka włoska typ 00 - 270 g
oliwa z oliwek - 20 ml
cukier - 5 g
drożdże świeże - 5 g
woda - 1000 ml
ziemniak - 300 g
oliwa extra virgin - 60 ml
sól - 10 g
rozmaryn świeży - 4 gałązki
pieprz czarny - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
W małej miseczce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Do dużej miski wsyp mąkę (250 g) oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek.  Wymieszaj.
2.PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT:
Podsyp blat kuchenny mąką (ok. 10 g), a potem wyłóż na niego ciasto i zacznij je wyrabiać.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO DO MISKI:
Wysmaruj miskę oliwą, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj całość ręcznikiem.
4.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Zostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
5.UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE:
Ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie ułóż je na blaszce oprószonej mąką. Ponownie przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
6.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie zamocz je w misce w wypełnionej litrem wody. Dodaj sól i poczekaj, aż zmiękną. Potem starannie je odcedź, osusz z wody i wymieszaj z oliwą.
7.UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE:
Ciasto rozciągnij wzdłuż blachy, a potem delikatnie wgnieć je palcami. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, a później posyp całą powierzchnię pizzy rozmarynem. Na sam koniec polej oliwą i dopraw.
8.PIECZEMY PIZZĘ:
Gotową pizzę con patate wsadź do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
Pizza rzymska

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W małej miseczce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Do dużej miski wsyp mąkę (250 g) oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek.  Wymieszaj.

2

PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT

Podsyp blat kuchenny mąką (ok. 10 g), a potem wyłóż na niego ciasto i zacznij je wyrabiać.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO DO MISKI

Wysmaruj miskę oliwą, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj całość ręcznikiem.

4

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Zostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

5

UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE

Ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie ułóż je na blaszce oprószonej mąką. Ponownie przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

6

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie zamocz je w misce w wypełnionej litrem wody. Dodaj sól i poczekaj, aż zmiękną. Potem starannie je odcedź, osusz z wody i wymieszaj z oliwą.

7

UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE

Ciasto rozciągnij wzdłuż blachy, a potem delikatnie wgnieć je palcami. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, a później posyp całą powierzchnię pizzy rozmarynem. Na sam koniec polej oliwą i dopraw.

8

PIECZEMY PIZZĘ

Gotową pizzę con patate wsadź do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1864,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

466 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

85,2 g

🥬

Błonnik

16,5 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy

Pizza rzymska - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl