zywieniesportowcow.pl

Babka piernikowa • przepis • składniki • przygotowanie

Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!

Babka piernikowa

Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 200 g
cukier - 200 g
jajko - 4 szt.
miód - 20 g
mąka pszenna - 320 g
przyprawa do piernika - 10 g
soda oczyszczona - 10 g
mleko - 120 g
powidła śliwkowe - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA I PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do naczynia miksującego termorobota MC Smart. Zakładamy motylek i ubijamy je na puszystą pianę, używając programu:ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Do naczynia miksującego termorobota wlewamy żółtka, dodajemy masło, cukier oraz miód. Wszystko ucieramy, używając programu:ustawienia własne / czas 4 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz powidła. Ponownie chwilę wszystko ucieramy z użyciem programu:ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Po tym czasie dokładamy ubite białka i mieszamy wszystko, tak aby całość utworzyła jednolitą masę, używając programu:ustawienia własne / czas 1 minuta / obroty 4.
3.PIECZEMY BABKĘ:
Gotowe ciasto przelewamy do foremki, najlepiej silikonowej i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut, z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu.
4.PODAJEMY BABKĘ PIERNIKOWĄ:
Podajemy babkę z ulubionymi dodatkami, na przykład z polewą z mlecznej czekolady.
Babka piernikowa

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA I PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do naczynia miksującego termorobota MC Smart. Zakładamy motylek i ubijamy je na puszystą pianę, używając programu:ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Do naczynia miksującego termorobota wlewamy żółtka, dodajemy masło, cukier oraz miód. Wszystko ucieramy, używając programu:ustawienia własne / czas 4 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz powidła. Ponownie chwilę wszystko ucieramy z użyciem programu:ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Po tym czasie dokładamy ubite białka i mieszamy wszystko, tak aby całość utworzyła jednolitą masę, używając programu:ustawienia własne / czas 1 minuta / obroty 4.

3

PIECZEMY BABKĘ

Gotowe ciasto przelewamy do foremki, najlepiej silikonowej i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut, z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu.

4

PODAJEMY BABKĘ PIERNIKOWĄ

Podajemy babkę z ulubionymi dodatkami, na przykład z polewą z mlecznej czekolady.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4008,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

501 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

63,1 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy

Babka piernikowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl