zywieniesportowcow.pl

Ciasto à la mars • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Ciasto à la mars

Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada deserowa - 100 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna tortowa - 40 g
mąka ziemniaczana - 25 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 65 g
baton karmelowy - 300 g
woda - 30 ml
żelatyna - 10 g
czekolada mleczna - 200 g
masło - 2 łyżki
śmietana 30% - 500 ml
Kajmak - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT:
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę, masło i syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu do temperatury około 60°C, mieszając aż do całkowitego połączenia produktów. Przekładamy do miski, studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z BATONIKÓW:
Do garnka przelewamy 300 ml śmietanki i zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wsypujemy do śmietanki batoniki. Mieszamy od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Krem przelewamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.
3.UBIJAMY KREM:
200 ml śmietanki ubijamy na puszystą masę i przekładamy do miseczki. Krem przekładamy do miksera. Ubijamy przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Krem łączymy z ubitą śmietanką. Wykładamy na wystudzony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
W garnku podgrzewamy śmietankę. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy miękkie masło. Polewę mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
5.DEKORUJEMY:
Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy na ciasto. Wstawiamy na moment do zamrażalnika. Polewę przekładamy do worka cukierniczego i fantazyjnie dekorujemy nią ciasto.
Ciasto à la mars

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną czekoladę, masło i syrop klonowy. Podgrzewamy na małym ogniu do temperatury około 60°C, mieszając aż do całkowitego połączenia produktów. Przekładamy do miski, studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z BATONIKÓW

Do garnka przelewamy 300 ml śmietanki i zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wsypujemy do śmietanki batoniki. Mieszamy od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Krem przelewamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.

3

UBIJAMY KREM

200 ml śmietanki ubijamy na puszystą masę i przekładamy do miseczki. Krem przekładamy do miksera. Ubijamy przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Krem łączymy z ubitą śmietanką. Wykładamy na wystudzony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki do zestalenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W garnku podgrzewamy śmietankę. Do zagotowanej śmietanki dodajemy pokruszoną mleczną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy miękkie masło. Polewę mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.

5

DEKORUJEMY

Schłodzone ciasto wyciągamy z formy. Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy na ciasto. Wstawiamy na moment do zamrażalnika. Polewę przekładamy do worka cukierniczego i fantazyjnie dekorujemy nią ciasto.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7236 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

723,6 kcal

🥑

Tłuszcz

50,5 g

🌾

Węglowodany

58,6 g

🥬

Błonnik

8,6 g

💪

Białko

8,6 g

Podobne przepisy

Ciasto à la mars - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl