Rolada bezowa z musem truskawkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepszy deser na lato! Puszysty owocowo-śmietankowy mus owinięty w lekką bezę stanie się hitem Twojego domu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BEZA BIAŁKA O
temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
CUKIER MIESZAMY Z
mąką ziemniaczaną.
DO LEKKO UBITYCH
białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką.
BIAŁKA UBIJAMY DO
momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.
NA BLASZCE WYŁOŻONEJ
papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru).
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.
MUS MROŻONE TRUSKAWKI
i cukier puder wrzucamy do miski.
W OSOBNEJ MISECZCE
rozpuszczamy żelatynę w wodzie.
TRUSKAWKI I CUKIER
puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny.
NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY
w mikrofali.
DO ŻELATYNY DODAJEMY
odrobinę musu w celu wyrównania temperatury.
NASTĘPNIE ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY
z truskawkami.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY ZA
pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 G, WSTAWIAMY: do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).
MUS TRUSKAWKOWY ŁĄCZYMY
z ubitą śmietanką.
ODSTAWIAMY NA CHWILĘ
do lodówki.
OSTUDZONĄ BEZĘ PRZEKŁADAMY
na pergamin (górą do dołu). Z ROLADY ZDEJMUJEMY: papier.
MUS TRUSKAWKOWY ROZKŁADAMY
na całej powierzchni rolady.
ZA POMOCĄ PERGAMINU
leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. ROLADĘ POSYPUJEMY CUKREM: pudrem.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ UBITEJ
śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią roladę.
NA ROLADZIE UKŁADAMY
świeże truskawki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3762,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
470,3 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
63,7 g
Błonnik
7,7 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa ryżowa
Zupa ryżowa z kurczakiem to idealne danie dla tych, którzy poszukują lekkiej i delikatnej potrawy. Jej subtelny smak i łatwo przyswajalne składniki sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla osób na diecie oraz tych, które preferują lekką kuchnię. Delikatne mięso z kurczaka i lekkość ryżu tworzą harmonijną kompozycję, która nie obciąża żołądka. Odkryjcie, jak łatwo można ją zrobić!

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.