zywieniesportowcow.pl

Drożdżówki z makiem • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Drożdżówki z makiem

Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 65 g
masło - 65 g
drożdże suszone - 15 g
jajko - 2 szt.
masa makowa - 350 g
cukier puder - 150 g
cytryna - 0,5 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
mleko - 4 łyżki
migdały siekane - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY MASŁO:
W rondelku roztapiamy masło i studzimy je, by było tylko ciepłe.
2.MIESZAMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy drożdże. Mieszamy.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Dodajemy mleko, cukier oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy będzie już lekko zwarte, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż całość stanie się gładka i przestanie kleić się do rąk oraz miski. Ciasto wyjmujemy z miski i formujemy w kulę.
4.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Miskę od ciasta oprószamy mąką, a potem wkładamy do niej kulę ciasta. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
5.FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI:
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je na podsypany mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy równo masą makową. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy ciasto dzielimy na 12 kawałków. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
6.SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI MLEKIEM:
Rozgrzewamy piekarnik do 175ºC z funkcją termoobiegu. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka.
7.PIECZEMY DROŻDŻÓWKI:
Wsuwamy blaszki do piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy drożdżówki i studzimy je.
8.ROBIMY LUKIER:
Z cytryny wyciskamy sok. Odmierzamy łyżkę stołową (15 ml). Dolewamy tyle samo mleka i dodajemy cukier puder. Mieszamy, aż powstanie gładki lukier.
9.DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI:
Całkowicie wystudzone drożdżówki smarujemy lukrem i posypujemy migdałami.
Drożdżówki z makiem

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY MASŁO

W rondelku roztapiamy masło i studzimy je, by było tylko ciepłe.

2

MIESZAMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy drożdże. Mieszamy.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy mleko, cukier oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy będzie już lekko zwarte, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż całość stanie się gładka i przestanie kleić się do rąk oraz miski. Ciasto wyjmujemy z miski i formujemy w kulę.

4

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Miskę od ciasta oprószamy mąką, a potem wkładamy do niej kulę ciasta. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

5

FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI

Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je na podsypany mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy równo masą makową. Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy ciasto dzielimy na 12 kawałków. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

6

SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI MLEKIEM

Rozgrzewamy piekarnik do 175ºC z funkcją termoobiegu. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka.

7

PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Wsuwamy blaszki do piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy drożdżówki i studzimy je.

8

ROBIMY LUKIER

Z cytryny wyciskamy sok. Odmierzamy łyżkę stołową (15 ml). Dolewamy tyle samo mleka i dodajemy cukier puder. Mieszamy, aż powstanie gładki lukier.

9

DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI

Całkowicie wystudzone drożdżówki smarujemy lukrem i posypujemy migdałami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4096,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

54,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy

Drożdżówki z makiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl