zywieniesportowcow.pl

Curry z kurczaka z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie

Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!

Curry z kurczaka z ciecierzycą

Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 500 ml
ciecierzyca - 180 g
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 400 ml
olej kokosowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
szalotka - 2 szt.
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
kurczak udko - 6 szt.
żółta pasta curry - 3 łyżki
chlebek naan - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY CIECIERZYCĘ:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc w chłodnym miejscu.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w piórka szalotkę i dusimy pod przykryciem, aż cebula będzie szklista (ok. 10 min). W tym czasie czosnek kroimy w plasterki, a imbir ścieramy na tarce. Dodajemy je do szalotki i całość dusimy jeszcze ok. 5 min.
3.SMAŻYMY KURCZAKA:
Do garnka z cebulą, czosnkiem i imbirem wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z obu stron na złoty kolor.
4.DUSIMY CAŁOŚĆ NA MAŁYM OGNIU:
Dolewamy bulion, dodajemy namoczoną i odcedzoną ciecierzycę, pastę curry, mleczko kokosowe i papryczkę chili. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Curry z kurczaka z ciecierzycą

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc w chłodnym miejscu.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w piórka szalotkę i dusimy pod przykryciem, aż cebula będzie szklista (ok. 10 min). W tym czasie czosnek kroimy w plasterki, a imbir ścieramy na tarce. Dodajemy je do szalotki i całość dusimy jeszcze ok. 5 min.

3

SMAŻYMY KURCZAKA

Do garnka z cebulą, czosnkiem i imbirem wkładamy kawałki kurczaka i smażymy z obu stron na złoty kolor.

4

DUSIMY CAŁOŚĆ NA MAŁYM OGNIU

Dolewamy bulion, dodajemy namoczoną i odcedzoną ciecierzycę, pastę curry, mleczko kokosowe i papryczkę chili. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4253,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

708,9 kcal

🥑

Tłuszcz

37,2 g

🌾

Węglowodany

62,4 g

🥬

Błonnik

30,0 g

💪

Białko

30,0 g

Podobne przepisy

Curry z kurczaka z ciecierzycą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl