zywieniesportowcow.pl

Tarta „Malinowa chmurka” • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Tarta „Malinowa chmurka”

Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 500 ml
żelatyna - 4 łyżeczki
cukier - 90 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
serek homogenizowany waniliowy - 400 g
śmietana 30% - 200 ml
cukier puder - 90 g
jajko - 3 szt.
masło - 150 g
mąka migdałowa - 40 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 2 łyżki
mąka pszenna - 300 g
maliny mrożone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE:
Na deskę wysypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy zimne masło w kawałkach, cukier i migdały. Całość siekamy nożem, aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 25-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wykładamy nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 25-30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ MALINOWĄ:
Maliny zagotowujemy z wodą i cukrem. Następnie miksujemy i przecedzamy przez sito. Do gorących i przetartych malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Serek homogenizowany łączymy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na zestalonej galaretce.
4.PIECZEMY BEZĘ:
Białka z cukrem kryształem ubijamy na sztywno. Mąkę ziemniaczaną łączymy z cukrem pudrem, następnie delikatnie dodajemy do ubitych białek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na papier do pieczenia o średnicy takiej jak forma do tarty. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130°C przez ok. 60 minut. Upieczoną bezę studzimy, a następnie przekładamy na masę serową. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Tarta „Malinowa chmurka”

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Na deskę wysypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy zimne masło w kawałkach, cukier i migdały. Całość siekamy nożem, aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 25-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wykładamy nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 25-30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ MALINOWĄ

Maliny zagotowujemy z wodą i cukrem. Następnie miksujemy i przecedzamy przez sito. Do gorących i przetartych malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Serek homogenizowany łączymy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na zestalonej galaretce.

4

PIECZEMY BEZĘ

Białka z cukrem kryształem ubijamy na sztywno. Mąkę ziemniaczaną łączymy z cukrem pudrem, następnie delikatnie dodajemy do ubitych białek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na papier do pieczenia o średnicy takiej jak forma do tarty. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130°C przez ok. 60 minut. Upieczoną bezę studzimy, a następnie przekładamy na masę serową. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5601,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

466,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

64,8 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy

Tarta „Malinowa chmurka” - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl