Tantanmen ramen • przepis • składniki • przygotowanie
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY BULION
Do garnka wlewamy bulion i doprawiamy go sosem sojowym, pastą tahini oraz chili. Dodajemy także olej sezamowy.
DODAJEMY IMBIR
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy go do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez co najmniej 15 minut.
DODAJEMY MLEKO SOJOWE
Do garnka wlewamy mleko sojowe i mieszamy, aż wszystko lekko zgęstnieje. Pozostawiamy garnek na kuchence, aby bulion dalej delikatnie się gotował.
MARYNUJEMY JAJKA
Do miseczki wlewamy sos sojowy oraz pozostały ocet ryżowy, dolewamy 50 ml letniej wody i mieszamy. Umieszczamy w niej jajka i marynujemy przez 20 minut.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Obieramy czosnek z łupiny i ścieramy go na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią czosnek. Po chwili dodajemy mięso i mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy je do mięsa.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Doprawiamy mięso sproszkowanym chili oraz sosem ostrygowym. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Po chwili dodajemy ocet ryżowy (2 łyżki) i mieszamy. Smażymy przez następne 2 minuty. Ściągamy patelnię z gazu.
GOTUJEMY MAKARON
W mniejszym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i odstawiamy na bok.
WRZUCAMY BOK CHOY DO ZUPY
Pak choy myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze listki i wrzucamy do zupy. Gotujemy 1-2 minuty, aby lekko zmiękł.
SERWUJEMY ZUPĘ
Do misek wkładamy porcję makaronu i mięso, a następnie wlewamy zupę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim zupę. Dodajemy także sezam. Na sam koniec przekrajamy zamarynowane jajka na pół i wkładamy do zupy. Pyszny, domowy ramen tantanmen jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3140,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
628,1 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
1 g
Białko
42,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!

Makowiec japoński
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami
Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!

Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!