zywieniesportowcow.pl

Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety • przepis • składniki • przygotowanie

Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!

Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety

Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 350 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola szparagowa - 500 g
oliwa z oliwek - 5 łyżek
oregano suszone - 2 łyżeczki
pomidorki koktajlowe - 500 g
ser feta - 200 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 1 kg
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
FASOLKĘ OCZYSZCZAMY.
2.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w kostkę o wielkości 1-2 cm.
3.CEBULĘ KROIMY W:
krążki, czosnek w plasterki.
4.OBA SKŁADNIKI PODSMAŻAMY:
na patelni, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż do zeszklenia, a następnie wyjmujemy.
5.NA PATELNI PODGRZEWAMY:
2 łyżki oliwy, podsmażamy ziemniaki ok. 7 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.
6.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i 2 łyżeczkami oregano, a następnie wyjmujemy.
7.FASOLKĘ PODSMAŻAMY NA:
rozgrzanej łyżce oliwy przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek, dolewamy 350 ml bulionu i zagotowujemy.
8.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
ok. 15 MINUT.
9.POMIDORY KOKTAJLOWE:
oczyszczamy.
10.DODAJEMY DO WARZYW:
i dusimy wszystko razem przez 5-8 minut, doprawiamy do smaku.
11.FETĘ KRUSZYMY I:
podajemy z warzywami.
Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FASOLKĘ OCZYSZCZAMY.

2

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w kostkę o wielkości 1-2 cm.

3

CEBULĘ KROIMY W

krążki, czosnek w plasterki.

4

OBA SKŁADNIKI PODSMAŻAMY

na patelni, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż do zeszklenia, a następnie wyjmujemy.

5

NA PATELNI PODGRZEWAMY

2 łyżki oliwy, podsmażamy ziemniaki ok. 7 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.

6

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i 2 łyżeczkami oregano, a następnie wyjmujemy.

7

FASOLKĘ PODSMAŻAMY NA

rozgrzanej łyżce oliwy przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek, dolewamy 350 ml bulionu i zagotowujemy.

8

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

ok. 15 MINUT.

9

POMIDORY KOKTAJLOWE

oczyszczamy.

10

DODAJEMY DO WARZYW

i dusimy wszystko razem przez 5-8 minut, doprawiamy do smaku.

11

FETĘ KRUSZYMY I

podajemy z warzywami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1225,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

204,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

16,7 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy

Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl