Włoski deser „Fragola” • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GALARETKA Z ZIELONEJ
herbaty Żelatynę namaczamy w wodzie.
DO 300 ML
gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki , cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę.
DOKŁADNIE MIESZAMY I
wystudzamy.
MUS TRUSKAWKOWY TRUSKAWKI
miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki).
SEREK MASCARPONE ŁĄCZYMY
z cukrem pudrem i ubitą śmietanką.
NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANE
truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
NAKROPKA WSZYSTKO RAZEM
zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki) Dekoracja Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek.
ZALEWAMY JE WYSTUDZONĄ
galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
NA STĘŻONĄ GALARETKĘ
z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego).
NA MUS KŁADZIEMY
nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na około 30-45 minut.
DEKORUJEMY POKROJONYMI TRUSKAWKAMI,
patyczkami oraz plastrami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2048,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512,2 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
56,1 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.

Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!

Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!