Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym • przepis • składniki • przygotowanie
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
Gotujemy wywar z gęsich ud. Uda zachowujemy. Ziemniaki ze skórką kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i posiekany czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wywaru, smażymy jeszcze chwilę. Następnie warzywa zalewamy resztą wywaru, gotujemy ok. 5-8 minut. Mięso z ugotowanych w wywarze ud gęsich rwiemy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 5 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), delikatnie solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY JAJKA POSZETOWE
Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i parzymy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1293 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
215,5 kcal
Tłuszcz
11,5 g
Węglowodany
16,4 g
Błonnik
12,2 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!

Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brownie z chałwą
Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!

Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!

Pad thai z krewetkami
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?