zywieniesportowcow.pl

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym • przepis • składniki • przygotowanie

Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym

Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 1,5 l
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 2 szt.
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szczaw - 250 g
śmietana 18% - 150 ml
młode ziemniaki - 150 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 4 szt.
ocet winny, biały - 50 ml
piwo ciemne - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ:
Gotujemy wywar z gęsich ud. Uda zachowujemy. Ziemniaki ze skórką kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i posiekany czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wywaru, smażymy jeszcze chwilę. Następnie warzywa zalewamy resztą wywaru, gotujemy ok. 5-8 minut. Mięso z ugotowanych w wywarze ud gęsich rwiemy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 5 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), delikatnie solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY JAJKA POSZETOWE:
Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i parzymy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.
Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ

Gotujemy wywar z gęsich ud. Uda zachowujemy. Ziemniaki ze skórką kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i posiekany czosnek przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wywaru, smażymy jeszcze chwilę. Następnie warzywa zalewamy resztą wywaru, gotujemy ok. 5-8 minut. Mięso z ugotowanych w wywarze ud gęsich rwiemy na mniejsze kawałki, odstawiamy. Do warzyw dodajemy umyty szczaw i gotujemy ok. 5 minut. Hartujemy śmietanę (mieszamy ją z odrobiną gorącego wywaru), delikatnie solimy i dodajemy do zupy, wszystko zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY JAJKA POSZETOWE

Ocet mieszamy z piwem i odrobiną wody. Wszystko zagotowujemy. Do powoli gotującego się płynu wlewamy pojedynczo jaja i parzymy ok. 3 minut, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zupę podajemy na talerzu z jajami i mięsem z gęsich udek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1293 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

215,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11,5 g

🌾

Węglowodany

16,4 g

🥬

Błonnik

12,2 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl