zywieniesportowcow.pl

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym

Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
kapusta biała - 1 kg
krem balsamiczny - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
dorsz filet - 4 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomarańcza - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY KAPUSTĘ:
Filety z dorsza rozmrażamy. Kapustę kroimy na pół i usuwamy głąb. Połówki kapusty kroimy w poprzek na paski o szerokości ok. 1 cm, myjemy i dobrze osączamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Podsmażamy razem z kapustą na gorącym oleju przez ok. 3 minuty. Dodajemy krem balsamiczny, dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Dusimy przez 3-5 minut.
2.SMAŻYMY FILETY Z DORSZA:
Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, solą i pieprzem. Smażymy na gorącym maśle z każdej strony przez 2-3 minuty. Kapustę doprawiamy do smaku i podajemy z rybą.
Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY KAPUSTĘ

Filety z dorsza rozmrażamy. Kapustę kroimy na pół i usuwamy głąb. Połówki kapusty kroimy w poprzek na paski o szerokości ok. 1 cm, myjemy i dobrze osączamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Podsmażamy razem z kapustą na gorącym oleju przez ok. 3 minuty. Dodajemy krem balsamiczny, dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Dusimy przez 3-5 minut.

2

SMAŻYMY FILETY Z DORSZA

Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, solą i pieprzem. Smażymy na gorącym maśle z każdej strony przez 2-3 minuty. Kapustę doprawiamy do smaku i podajemy z rybą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1331,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

332,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

9,9 g

🥬

Błonnik

45,4 g

💪

Białko

45,4 g

Podobne przepisy

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl