zywieniesportowcow.pl

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM • przepis • składniki • przygotowanie

Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM

Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 1 szt.
rum - 10 ml
cukier trzcinowy - 100 g
masło - 100 g
mąka pszenna - 180 g
drożdże świeże - 20 g
śmietana 30% - 200 ml
mleko 3,2% - 70 ml
cukier - 75 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
żelatyna - 1 łyżeczka
borówki - 70 g
malina - 70 g
truskawka - 85 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY:
Mąkę przesiewamy przez sito. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40° C, rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło. Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Możemy dodać alkohol. Mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE W ŻELU:
W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).
3.PIECZEMY GOFRY:
Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).
4.PODAJEMY GOFRY:
Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Mąkę przesiewamy przez sito. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40° C, rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło. Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Możemy dodać alkohol. Mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE W ŻELU

W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).

3

PIECZEMY GOFRY

Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).

4

PODAJEMY GOFRY

Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2936,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

734 kcal

🥑

Tłuszcz

34,7 g

🌾

Węglowodany

95,5 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl