zywieniesportowcow.pl

Uszka z kapustą i grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami to wyśmienite danie, które zwykle podaje się wraz z wigilijnym barszczem. Delikatne, ręcznie lepione pierożki wypełnione aromatycznym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj przyrządzić je wraz z nami!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 11
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
kapusta kiszona - 1 kg
grzyby suszone - 50 g
cebula - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4 ziarnka
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
woda - 1,5 l
wrzątek - 150 ml
mąka pszenna - 40 g
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PŁUCZEMY KAPUSTĘ:
Kapustę wyciągamy z opakowania i przekładamy ją na sito. Obficie spłukujemy ją wodą, aby pozbyć się soli i kwasu. A potem delikatnie odciskamy ją z wody.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Kapustę przekładamy na deskę i szatkujemy ją. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wyciągamy grzyby z miseczki, odsączamy je i delikatnie siekamy.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na niej cebulę oraz grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę i płyn delikatnie się zredukuje, dodajemy kapustę i dolewamy do niej ok. 250 ml wody. Dodajemy też wszystkie przyprawy (poza solą) i mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 50 minut. Solimy dopiero w połowie duszenia, gdy z kapusty odparuje prawie cała woda.
4.STUDZIMY FARSZ:
Gotowy farsz ściągamy z kuchenki i studzimy. Wyciągamy też z niego ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.
5.MIESZAMY MĄKĘ Z WODĄ I SOLĄ:
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy całe jajko i żółtko oraz wodę i olej. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy w miarę elastyczne ciasto.
6.PRZEKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ:
Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je, aż zrobi się całkiem gładkie i bardzo elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
7.WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY Z NIEGO OKRĘGI:
Lekko podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy je. Z ciasta wycinamy okręgi.
8.NADZIEWAMY USZKA:
Na każdy krążek z ciasta układamy łyżeczką farsz grzybowy, a potem składamy ciasto na pół, tak jak przy pierogach. Potem łączymy ze sobą brzegi ciasta do środka, formując z niego uszka. Rozkładamy gotowe uszka na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej delikatnie mąką.
9.GOTUJEMY USZKA:
Gotujemy wodę w garnku na uszka. Wrzucamy kilka do wody i gotujemy je,, mieszając wodę. Po 2-3 minutach od wypłynięcia przekładamy je do miski i delikatnie polewamy olejem, aby się nie skleiły. Powtarzamy proces, aż wszystkie uszka się ugotują. Gotowe uszka podajemy z barszczem.
Uszka z kapustą i grzybami

Czas przygotowania

115 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 11

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PŁUCZEMY KAPUSTĘ

Kapustę wyciągamy z opakowania i przekładamy ją na sito. Obficie spłukujemy ją wodą, aby pozbyć się soli i kwasu. A potem delikatnie odciskamy ją z wody.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Kapustę przekładamy na deskę i szatkujemy ją. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wyciągamy grzyby z miseczki, odsączamy je i delikatnie siekamy.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na niej cebulę oraz grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę i płyn delikatnie się zredukuje, dodajemy kapustę i dolewamy do niej ok. 250 ml wody. Dodajemy też wszystkie przyprawy (poza solą) i mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 50 minut. Solimy dopiero w połowie duszenia, gdy z kapusty odparuje prawie cała woda.

4

STUDZIMY FARSZ

Gotowy farsz ściągamy z kuchenki i studzimy. Wyciągamy też z niego ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe.

5

MIESZAMY MĄKĘ Z WODĄ I SOLĄ

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy całe jajko i żółtko oraz wodę i olej. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy w miarę elastyczne ciasto.

6

PRZEKŁADAMY CIASTO NA STOLNICĘ

Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je, aż zrobi się całkiem gładkie i bardzo elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.

7

WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY Z NIEGO OKRĘGI

Lekko podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy je. Z ciasta wycinamy okręgi.

8

NADZIEWAMY USZKA

Na każdy krążek z ciasta układamy łyżeczką farsz grzybowy, a potem składamy ciasto na pół, tak jak przy pierogach. Potem łączymy ze sobą brzegi ciasta do środka, formując z niego uszka. Rozkładamy gotowe uszka na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej delikatnie mąką.

9

GOTUJEMY USZKA

Gotujemy wodę w garnku na uszka. Wrzucamy kilka do wody i gotujemy je,, mieszając wodę. Po 2-3 minutach od wypłynięcia przekładamy je do miski i delikatnie polewamy olejem, aby się nie skleiły. Powtarzamy proces, aż wszystkie uszka się ugotują. Gotowe uszka podajemy z barszczem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5091,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

462,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

79,4 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Uszka z kapustą i grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl