zywieniesportowcow.pl

Świąteczne bałwanki • przepis • składniki • przygotowanie

Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!

Świąteczne bałwanki

Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser mascarpone - 100 g
czekolada biała - 200 g
wiórki kokosowe - 1 garść
pisaki cukrowe - 2 szt.
lukier plastyczny - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wyłączamy ogień. Na garnku umieszczamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy, aby roztopiła się pod wpływem pary, od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
2.KLEIMY BAŁWANKI:
Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz mascarpone. Wszystko razem mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kuleczki, z których następnie robimy bałwanki.
3.ZDOBIMY:
Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i za pomocą pisaków zdobimy wedle uznania. Opcjonalnie z lukru plastycznego robimy szaliki.
Świąteczne bałwanki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wyłączamy ogień. Na garnku umieszczamy miskę z czekoladą. Ważne, aby dno miski nie dotykało wody. Czekoladę pozostawiamy, aby roztopiła się pod wpływem pary, od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

2

KLEIMY BAŁWANKI

Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz mascarpone. Wszystko razem mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kuleczki, z których następnie robimy bałwanki.

3

ZDOBIMY

Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i za pomocą pisaków zdobimy wedle uznania. Opcjonalnie z lukru plastycznego robimy szaliki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2267,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1133,6 kcal

🥑

Tłuszcz

74,3 g

🌾

Węglowodany

132,1 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy

Świąteczne bałwanki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl