zywieniesportowcow.pl

Udon z kurczakiem w ostrym sosie • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!

Udon z kurczakiem w ostrym sosie

Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
chili mielone - 1 szczypta
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
groszek cukrowy - 100 g
makaron udon - 200 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
słodki sos chili - 100 ml
sos ostrygowy - 1 łyżka
imbir świeży - 2 g
kurczak udko - 200 g
limonka - 1 szt.
orzechy ziemne niesolone - 60 g
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA:
Kurczaka kroimy w większą kostkę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy kurczaka na złoty kolor. Gotowe mięso przekładamy na talerz.
2.KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA:
Z cukinii wykrawamy gniazda nasienne i ją także kroimy w większą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę dymkę w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przesmażamy w woku do zeszklenia się cebulki. Gotowe składniki przekładamy na talerz.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Imbir bardzo drobno siekamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Na patelnię wlewamy słodki sos chili i sos ostrygowy, wrzucamy posiekany imbir, dodajemy skórkę i sok z limonki. Wszystkie składniki mieszamy.
4.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Do sosu dodajemy kurczaka, wcześniej przesmażone warzywa, groszek cukrowy oraz ugotowany makaron udon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem.
5.PODAJEMY MAKARON:
Makaron z kurczakiem nakładamy na talerze. Liście kolendry i orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi gotowe danie. Każdą porcję ozdabiamy ćwiartką limonki, którą następnie wyciskamy bezpośrednio na makaron zaraz przed jedzeniem.
Udon z kurczakiem w ostrym sosie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA

Kurczaka kroimy w większą kostkę. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy kurczaka na złoty kolor. Gotowe mięso przekładamy na talerz.

2

KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA

Z cukinii wykrawamy gniazda nasienne i ją także kroimy w większą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę dymkę w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przesmażamy w woku do zeszklenia się cebulki. Gotowe składniki przekładamy na talerz.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir bardzo drobno siekamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z limonki. Na patelnię wlewamy słodki sos chili i sos ostrygowy, wrzucamy posiekany imbir, dodajemy skórkę i sok z limonki. Wszystkie składniki mieszamy.

4

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Do sosu dodajemy kurczaka, wcześniej przesmażone warzywa, groszek cukrowy oraz ugotowany makaron udon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z sosem.

5

PODAJEMY MAKARON

Makaron z kurczakiem nakładamy na talerze. Liście kolendry i orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi gotowe danie. Każdą porcję ozdabiamy ćwiartką limonki, którą następnie wyciskamy bezpośrednio na makaron zaraz przed jedzeniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1574,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

787,3 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

76,2 g

🥬

Błonnik

33,1 g

💪

Białko

33,1 g

Podobne przepisy

Udon z kurczakiem w ostrym sosie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl