zywieniesportowcow.pl

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent

Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy

Składniki

żurawina - 500 g
jabłko zielone - 2 szt.
mandarynka - 10 szt.
miód - 1 szkl
cynamon - 1 laska

Instrukcje przygotowania

1.ŻURAWINY MYJEMY. PIĘĆ:
mandarynek parzymy i obieramy ze skórki. Z miąższu wyciskamy sok, a skórkę drobno siekamy.
2.GOTUJEMY ŻURAWINY Z DODATKAMI:
Do rondla wkładamy oczyszczone żurawiny. Dodajemy sok i skórkę z mandarynek, miód oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając – do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.
3.ROZDRABNIAMY OWOCE:
Wyjmujemy laskę cynamonu. Gotujące się owoce delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz podzielone na cząstki pozostałe mandarynki. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
4.PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKÓW:
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na bok i zostawiamy do wystygnięcia. Na słoiczki naklejamy etykiety z opisem i dedykacją.
Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŻURAWINY MYJEMY. PIĘĆ

mandarynek parzymy i obieramy ze skórki. Z miąższu wyciskamy sok, a skórkę drobno siekamy.

2

GOTUJEMY ŻURAWINY Z DODATKAMI

Do rondla wkładamy oczyszczone żurawiny. Dodajemy sok i skórkę z mandarynek, miód oraz laskę cynamonu. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając – do momentu, aż żurawiny zaczną pękać.

3

ROZDRABNIAMY OWOCE

Wyjmujemy laskę cynamonu. Gotujące się owoce delikatnie rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz podzielone na cząstki pozostałe mandarynki. Całość gotujemy kolejne 10 minut.

4

PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOIKÓW

Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy na bok i zostawiamy do wystygnięcia. Na słoiczki naklejamy etykiety z opisem i dedykacją.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1979,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

110 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

0,7 g

Podobne przepisy

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl