zywieniesportowcow.pl

Tort mimoza • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Tort mimoza

Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

masło - 15 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 20 g
mąka ziemniaczana - 80 g
mleko 3,2% - 500 ml
jajko - 6 szt.
cukier - 50 g
likier pomarańczowy - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 100 ml
cukier puder - 50 g
cytryna - 1 szt.
śmietana 30% - 300 ml
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓTKA JAJ:
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Gdy białka staną się sztywne i nabiorą perłowego połysku, powoli dodajemy żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do jajek ubitych z cukrem przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej delikatnymi, ale zdecydowanymi ruchami.
3.PIECZEMY BISZKOPT:
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
4.ZAGOTOWUJEMY MLEKO:
400 ml mleka zagotowujemy w garnku na małym ogniu, 100 ml odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
5.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM:
Żółtka łączymy w misce z cukrem i nasionkami z laski wanilii. Laskę wanilii pozbawioną nasionek dodajemy do gotującego się mleka. Żółtka z cukrem ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.
6.GOTUJEMY KREM BUDYNIOWY:
Do żółtek z cukrem i mąką przelewamy zagotowane mleko. Dokładnie mieszamy i przelewamy całość z powrotem do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając za pomocą rózgi, aż płyn zagotuje się i zgęstnieje, nabierając konsystencji gęstego kremu.
7.STUDZIMY KREM:
Krem zdejmujemy z ognia, jeszcze chwilę energicznie mieszamy, przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.
8.ZAGOTOWUJEMY SOK Z CUKREM:
Sok z pomarańczy łączymy w rondelku z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, by sok delikatnie zgęstniał, zyskując konsystencję syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy.
9.KROIMY BISZKOPT NA BLATY:
Z wystudzonego biszkoptu odcinamy nierówną górę, a następnie kroimy go na 4 blaty o tej samej grubości. Ścinki biszkoptu odkładamy do późniejszego wykorzystania.
10.RÓŻNICUJEMY ŚREDNICE BLATÓW:
Pierwszy biszkoptowy blat, który będzie spodem tortu, dopasowujemy do średnicy miski – jeśli jest nieco szerszy, delikatnie ścinamy jego brzegi. Drugi blat wycinamy za pomocą nieco mniejszego naczynia (np. średniego talerzyka), trzeci i czwarty blat, które trafią na samą górę tortu – za pomocą małych miseczek. Ścinki tortu odkładamy do późniejszego wykorzystania.
11.SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT:
Do wyłożonej folią miski przekładamy niewielką porcję kremu. Na warstwie kremu układamy pierwszy biszkoptowy blat o najmniejszej średnicy i skrapiamy go pomarańczowym ponczem za pomocą pędzelka. Czynności te powtarzamy aż do wykorzystania całego kremu i wszystkich biszkoptowych blatów.
12.DEKORUJEMY TORT:
Z odłożonych wcześniej ścinków biszkoptu odcinamy przypieczone brzegi, a jasną część ciasta kroimy w kostkę.
Tort mimoza

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA I ŻÓTKA JAJ

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Gdy białka staną się sztywne i nabiorą perłowego połysku, powoli dodajemy żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do jajek ubitych z cukrem przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej delikatnymi, ale zdecydowanymi ruchami.

3

PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

4

ZAGOTOWUJEMY MLEKO

400 ml mleka zagotowujemy w garnku na małym ogniu, 100 ml odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

5

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Żółtka łączymy w misce z cukrem i nasionkami z laski wanilii. Laskę wanilii pozbawioną nasionek dodajemy do gotującego się mleka. Żółtka z cukrem ucieramy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą.

6

GOTUJEMY KREM BUDYNIOWY

Do żółtek z cukrem i mąką przelewamy zagotowane mleko. Dokładnie mieszamy i przelewamy całość z powrotem do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając za pomocą rózgi, aż płyn zagotuje się i zgęstnieje, nabierając konsystencji gęstego kremu.

7

STUDZIMY KREM

Krem zdejmujemy z ognia, jeszcze chwilę energicznie mieszamy, przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

8

ZAGOTOWUJEMY SOK Z CUKREM

Sok z pomarańczy łączymy w rondelku z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, by sok delikatnie zgęstniał, zyskując konsystencję syropu. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy likier pomarańczowy. Mieszamy.

9

KROIMY BISZKOPT NA BLATY

Z wystudzonego biszkoptu odcinamy nierówną górę, a następnie kroimy go na 4 blaty o tej samej grubości. Ścinki biszkoptu odkładamy do późniejszego wykorzystania.

10

RÓŻNICUJEMY ŚREDNICE BLATÓW

Pierwszy biszkoptowy blat, który będzie spodem tortu, dopasowujemy do średnicy miski – jeśli jest nieco szerszy, delikatnie ścinamy jego brzegi. Drugi blat wycinamy za pomocą nieco mniejszego naczynia (np. średniego talerzyka), trzeci i czwarty blat, które trafią na samą górę tortu – za pomocą małych miseczek. Ścinki tortu odkładamy do późniejszego wykorzystania.

11

SKŁADAMY I SCHŁADZAMY TORT

Do wyłożonej folią miski przekładamy niewielką porcję kremu. Na warstwie kremu układamy pierwszy biszkoptowy blat o najmniejszej średnicy i skrapiamy go pomarańczowym ponczem za pomocą pędzelka. Czynności te powtarzamy aż do wykorzystania całego kremu i wszystkich biszkoptowych blatów.

12

DEKORUJEMY TORT

Z odłożonych wcześniej ścinków biszkoptu odcinamy przypieczone brzegi, a jasną część ciasta kroimy w kostkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5165,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,7 g

🌾

Węglowodany

92,3 g

🥬

Błonnik

16,0 g

💪

Białko

16,0 g

Podobne przepisy

Tort mimoza - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl