zywieniesportowcow.pl

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie • przepis • składniki • przygotowanie

Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie

Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 125 ml
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
goździki mielone - 0,5 łyżeczki
masło - 1,5 łyżki
oliwa z oliwek - 6 łyżek
rozmaryn świeży - 32 g
sok z cytryny - 2 łyżki
sól gruboziarnista - 0,5 łyżeczki
szynka z dzika - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
naczynie żaroodporne piekarnik nagrzany do temp. 180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Bulion, oliwę, sok z cytryny, mielone goździki, sól i pieprz połącz w dużej misce. Stek z szynki dzika włóż do marynaty, dokładnie rozprowadź ją po całym mięsie i odstaw miskę do lodówki na minimum 5 godzin. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso, razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy gałązki rozmarynu i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Co jakiś czas polewamy stek marynatą. Sprawdzamy stopień wypieczenia, w razie potrzeby pieczemy dodatkowe 7-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na 5 minut, by wchłonęło płyn.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

naczynie żaroodporne piekarnik nagrzany do temp. 180°C PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Bulion, oliwę, sok z cytryny, mielone goździki, sól i pieprz połącz w dużej misce. Stek z szynki dzika włóż do marynaty, dokładnie rozprowadź ją po całym mięsie i odstaw miskę do lodówki na minimum 5 godzin. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso, razem z marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy gałązki rozmarynu i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Co jakiś czas polewamy stek marynatą. Sprawdzamy stopień wypieczenia, w razie potrzeby pieczemy dodatkowe 7-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na 5 minut, by wchłonęło płyn.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

873,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

218,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

4 g

🥬

Błonnik

20,7 g

💪

Białko

20,7 g

Podobne przepisy

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl