zywieniesportowcow.pl

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE • przepis • składniki • przygotowanie

Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE

Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szpinak, mrożony - 400 g
masło - 3 łyżki
serek śmietankowy - 250 g
łosoś wędzony - 100 g
jajko - 4 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak i podsmażamy przez kilka minut do momentu, aż dobrze odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Białka oddzielamy od żółtek. Do podsmażonego szpinaku dodajemy 4 żółtka i całość dokładnie mieszamy.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo masę szpinakową i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
3.PIECZEMY:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę szpinakową i rozprowadzamy ją za pomocą łyżki, formując cienki placek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, bez termoobiegu, z funkcją grzania góra-dół. Pieczemy przez 10-12 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy, studzimy i kroimy na równe kwadraty.
4.PRZYGOTOWUJEMY SEREK:
Serek przekładamy do miseczki. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.SKŁADAMY KORECZKI:
Dwa kwadraciki smarujemy serkiem, układamy na sobie i przykrywamy kolejnym kwadracikiem. Koreczek spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Koreczki dekorujemy wedle uznania.
SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak i podsmażamy przez kilka minut do momentu, aż dobrze odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Białka oddzielamy od żółtek. Do podsmażonego szpinaku dodajemy 4 żółtka i całość dokładnie mieszamy.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo masę szpinakową i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

3

PIECZEMY

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę szpinakową i rozprowadzamy ją za pomocą łyżki, formując cienki placek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, bez termoobiegu, z funkcją grzania góra-dół. Pieczemy przez 10-12 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy, studzimy i kroimy na równe kwadraty.

4

PRZYGOTOWUJEMY SEREK

Serek przekładamy do miseczki. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

SKŁADAMY KORECZKI

Dwa kwadraciki smarujemy serkiem, układamy na sobie i przykrywamy kolejnym kwadracikiem. Koreczek spinamy wykałaczką. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Koreczki dekorujemy wedle uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1696,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1696,7 kcal

🥑

Tłuszcz

146,2 g

🌾

Węglowodany

24,2 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

68,8 g

Podobne przepisy

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl