zywieniesportowcow.pl

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Spróbuj naszej propozycji! Lekko pikantny por doskonale komponuje się z delikatnym jajkiem i aromatyczną szynką z indyka, sałatą masłową oraz ogórkiem. Sprawdź, jak zrobić tę sałatkę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szynka z indyka - 100 g
por - 0,5 szt.
jajko - 4 szt.
ogórek gruntowy - 1 szt.
sałata masłowa - 15 g
majonez - 60 g
jogurt naturalny - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY JAJKA:
Do rondelka wlewamy wodę (ok. 500 ml) i wkładamy do niej jajka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Po ugotowaniu wylewamy gorącą wodę z garnka i wlewamy zimną. Studzimy jajka.
2.SPARZAMY PORA:
Gotujemy wodę w czajniku. Pora przekrawamy wzdłuż i układamy go na sicie ustawionym w zlewie. Zalewamy go obficie wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł, a potem przepłukujemy go chłodną wodą.
3.MYJEMY SAŁATĘ I OGÓRKA:
Sałatę i ogórka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ogórka na pół, potem wzdłuż, a potem w ćwiartki. Sałatę rozdrabniamy palcami. Wrzucamy do miski.
4.KROIMY PORA:
Pora kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.
5.KROIMY JAJKA:
Wystudzone jajka obieramy ze skorupki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy z resztą składników.
6.KROIMY SZYNKĘ:
Szynkę z indyka kroimy w drobną kostkę i także wrzucamy do miski.
7.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do kubka wlewamy jogurt, dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
8.WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ:
Sałatkę polewamy gotowym sosem i dokładnie mieszamy. I już! Prawda, że to proste?
Sałatka z pora — z jajkiem i szynką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY JAJKA

Do rondelka wlewamy wodę (ok. 500 ml) i wkładamy do niej jajka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Po ugotowaniu wylewamy gorącą wodę z garnka i wlewamy zimną. Studzimy jajka.

2

SPARZAMY PORA

Gotujemy wodę w czajniku. Pora przekrawamy wzdłuż i układamy go na sicie ustawionym w zlewie. Zalewamy go obficie wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł, a potem przepłukujemy go chłodną wodą.

3

MYJEMY SAŁATĘ I OGÓRKA

Sałatę i ogórka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy ogórka na pół, potem wzdłuż, a potem w ćwiartki. Sałatę rozdrabniamy palcami. Wrzucamy do miski.

4

KROIMY PORA

Pora kroimy w plasterki i wrzucamy do miski.

5

KROIMY JAJKA

Wystudzone jajka obieramy ze skorupki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy z resztą składników.

6

KROIMY SZYNKĘ

Szynkę z indyka kroimy w drobną kostkę i także wrzucamy do miski.

7

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do kubka wlewamy jogurt, dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.

8

WYKAŃCZAMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy gotowym sosem i dokładnie mieszamy. I już! Prawda, że to proste?

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

945,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

189,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,8 g

🌾

Węglowodany

5,9 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z pora — z jajkiem i szynką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl