Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY ZIEMNIACZKI
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w łódeczki. Smażymy je wraz z nieobranymi ząbkami czosnku w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 18 minut, używając programu do smażenia frytek. Usmażone ziemniaczki zanurzamy w oleju po suszonych pomidorach.
SMAŻYMY STEKI Z POLĘDWICY
Ogrzaną do temperatury pokojowej polędwicę smażymy w rozgrzanej do temperatury 180°C frytkownicy beztłuszczowej przez ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZOSNKU
Upieczony z ziemniaczkami czosnek wyciskamy z łupinek i blendujemy z jogurtem i miodem. Następnie doprawiamy go sokiem i otartą skórką z cytryny, a także solą i pieprzem do smaku.
PODAJEMY DANIE
Gotowej polędwicy pozwalamy chwilę odpocząć. Następnie kroimy ją w plastry i podajemy z ziemniaczkami i musem z czosnku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
805,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
402,6 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
37 g
Błonnik
4 g
Białko
30 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.

Minitorciki z herbatników
Kruche maślane herbatniki przekładane wykwintnym kremem czekoladowym z dodatkiem Twojego ulubionego, bezalkoholowego likieru. To szybkie w przygotowaniu i proste w wykonaniu ciasta, które zachwycą swoją formą i smakiem.

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klasyczny mus czekoladowy
Mus czekoladowy na jajkach to klasyka wśród słodkości. Koniecznie sprawdź, jak świetnie smakuje ten przygotowany w termorobocie MC Smart.

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.