Łosoś w sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie
Sposób na udany obiad? Pieczony łosoś w wyrazistym, kremowym sosie curry z pomidorami i dodatkiem mleka kokosowego.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CZOSNEK SIEKAMY.
W RONDLU ROZGRZEWAMY
oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez chwilę.
DODAJEMY PASTĘ CURRY,
cały czas mieszając smażymy przez około pól minuty.
NASTĘPNIE WLEWAMY MLEKO
kokosowe, dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
ZAGOTOWUJEMY I DUSIMY
wszystko razem około 30 minut, aż zgęstnieje.
SOS DOPRAWIAMY SOKIEM
z limonki i solą. ŁOSOSIA MYJEMY I: suszymy.
UKŁADAMY FILETY NA
blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek ryby nakładamy sos.
PIEKARNIK Z FUNKCJĄ
grilla nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy rybę do piekarnika i zapiekamy około 15 minut.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z ryżem jaśminowym.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3290 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
822,5 kcal
Tłuszcz
47,1 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
47 g
Białko
47 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci wszystkich – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.
🔥 O podobnym poziomie trudności
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.