zywieniesportowcow.pl

Sałatka z chrupiącym kalmarami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Sałatka z chrupiącym kalmarami

Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalmary - 300 g
kefir - 0,75 szkl
mąka pszenna - 0,3 szkl
bułka tarta - 0,3 szkl
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
mix sałat - 4 garście
marchew - 1 szt.
awokado - 1 szt.
pistacje - 2 łyżki
czarnuszka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KALMARY:
Kalmary kroimy w pierścienie. Przekładamy je do miski, zalewamy kefirem i odstawiamy na ok. 15 minut. W osobnej misce mieszamy mąkę, bułkę tartą, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
2.PANIERUJEMY I SMAŻYMY KALMARY:
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Kalmary obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej, tak aby były nią dokładnie pokryte. Smażymy je partiami, aż uzyskają złoty kolor, i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
4.PRZYGOTUJEMY SAŁATKĘ:
Marchewkę kroimy w cienkie paseczki. W dużej misce mieszamy sałatę z marchewką. Całość skrapiamy dressingiem i ponownie mieszamy.
5.PODAJEMY DANIE:
Na talerze nakładamy po połowie sałatki. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plastry. Pistacje siekamy. Na każdy z talerzy nakładamy po pół awokado i oprószamy je po równo pistacjami, czarnuszką i solą. Na tak przygotowanej sałatce układamy ciepłe kalmary. Danie podajemy od razu.
Sałatka z chrupiącym kalmarami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KALMARY

Kalmary kroimy w pierścienie. Przekładamy je do miski, zalewamy kefirem i odstawiamy na ok. 15 minut. W osobnej misce mieszamy mąkę, bułkę tartą, wędzoną paprykę, sól i pieprz.

2

PANIERUJEMY I SMAŻYMY KALMARY

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Kalmary obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej, tak aby były nią dokładnie pokryte. Smażymy je partiami, aż uzyskają złoty kolor, i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.

4

PRZYGOTUJEMY SAŁATKĘ

Marchewkę kroimy w cienkie paseczki. W dużej misce mieszamy sałatę z marchewką. Całość skrapiamy dressingiem i ponownie mieszamy.

5

PODAJEMY DANIE

Na talerze nakładamy po połowie sałatki. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plastry. Pistacje siekamy. Na każdy z talerzy nakładamy po pół awokado i oprószamy je po równo pistacjami, czarnuszką i solą. Na tak przygotowanej sałatce układamy ciepłe kalmary. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4209,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2104,8 kcal

🥑

Tłuszcz

189,3 g

🌾

Węglowodany

70,7 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

38,8 g

Podobne przepisy

Sałatka z chrupiącym kalmarami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl