zywieniesportowcow.pl

Szparagi na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Szparagi na 3 sposoby

Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 5 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 2 łyżki
szparagi białe - 380 g
śmietana 30% - 60 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
Szpinak Baby - 200 g
bułka pełnoziarnista - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ LÓD SITO:
blender piekarnik rozgrzany do 180°C Zielone szparagi z burratą Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu).
2.GŁÓWKI SZPARAGÓW WRZUCAMY:
do gotującej się osolonej wody.
3.JEŚLI SZPARAGI SĄ:
cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut.
4.UGOTOWANE SZPARAGI PRZEKŁADAMY:
do miski z lodem i zimną wodą.
5.DZIĘKI TEMU ZAHAMUJEMY:
proces gotowania.
6.W BLENDERZE MIKSUJEMY:
czerstwe pieczywo.
7.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
odrobinę oliwy.
8.GDY SIĘ ROZGRZEJE,:
dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.
9.DO NACZYNIA BLENDERA:
wlewamy ok. 50 ML OLIWY: i dodajemy 3 łyżki rzeżuchy. MIKSUJEMY. SZPARAGI WYKŁADAMY NA: talerz.
10.NA WIERZCH WYKŁADAMY:
porwaną na kawałki burratę.
11.OPRÓSZAMY KRUSZONKĄ Z:
pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. OPRÓSZAMY SOLĄ I: pieprzem.
12.DEKORUJEMY KIEŁKAMI RZEŻUCHY:
i skórką otartą z cytryny.
13.KREM Z BIAŁYCH:
szparagów i pora Szparagi obieramy i kroimy na kawałki.
14.BIAŁĄ CZĘŚĆ PORA:
kroimy w talarki.
15.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w kostkę.
16.W GARNKU ROZGRZEWAMY:
oliwę i masło.
17.DO GARNKA WRZUCAMY:
warzywa i podsmażamy.
18.CAŁOŚĆ ZALEWAMY BULIONEM:
i gotujemy ok. 15-20 MINUT.
19.GDY WARZYWA ZMIĘKNĄ,:
doprawiamy solą i pieprzem.
20.BLENDUJEMY CAŁOŚĆ NA:
gładką masę.
21.KREM PRZELEWAMY DODATKOWO:
przez sito i podajemy z pokruszonym serem.
22.GNIAZDKA Z BUŁEK:
ze szparagami i jajkiem Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki.
23.NA PATELNIĘ Z:
roztopionym masłem wykładamy szparagi.
24.DODAJEMY SZPINAK I:
posiekany czosnek.
25.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem i gałką muszkatołową.
26.SMAŻYMY OK.:
5 MINUT.
27.Z BUŁEK ODCINAMY:
górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.
28.DO WARZYW DODAJEMY:
śmietanę i czekamy, aż się zredukuje.
29.FARSZ NAKŁADAMY DO:
wydrążonych bułek.
30.DO KAŻDEJ BUŁKI:
wbijamy na farsz 1 jajko.
31.CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SEREM:
grana padano.
32.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.
Szparagi na 3 sposoby

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ LÓD SITO

blender piekarnik rozgrzany do 180°C Zielone szparagi z burratą Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu).

2

GŁÓWKI SZPARAGÓW WRZUCAMY

do gotującej się osolonej wody.

3

JEŚLI SZPARAGI SĄ

cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut.

4

UGOTOWANE SZPARAGI PRZEKŁADAMY

do miski z lodem i zimną wodą.

5

DZIĘKI TEMU ZAHAMUJEMY

proces gotowania.

6

W BLENDERZE MIKSUJEMY

czerstwe pieczywo.

7

NA PATELNIĘ WLEWAMY

odrobinę oliwy.

8

GDY SIĘ ROZGRZEJE,

dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.

9

DO NACZYNIA BLENDERA

wlewamy ok. 50 ML OLIWY: i dodajemy 3 łyżki rzeżuchy. MIKSUJEMY. SZPARAGI WYKŁADAMY NA: talerz.

10

NA WIERZCH WYKŁADAMY

porwaną na kawałki burratę.

11

OPRÓSZAMY KRUSZONKĄ Z

pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. OPRÓSZAMY SOLĄ I: pieprzem.

12

DEKORUJEMY KIEŁKAMI RZEŻUCHY

i skórką otartą z cytryny.

13

KREM Z BIAŁYCH

szparagów i pora Szparagi obieramy i kroimy na kawałki.

14

BIAŁĄ CZĘŚĆ PORA

kroimy w talarki.

15

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w kostkę.

16

W GARNKU ROZGRZEWAMY

oliwę i masło.

17

DO GARNKA WRZUCAMY

warzywa i podsmażamy.

18

CAŁOŚĆ ZALEWAMY BULIONEM

i gotujemy ok. 15-20 MINUT.

19

GDY WARZYWA ZMIĘKNĄ,

doprawiamy solą i pieprzem.

20

BLENDUJEMY CAŁOŚĆ NA

gładką masę.

21

KREM PRZELEWAMY DODATKOWO

przez sito i podajemy z pokruszonym serem.

22

GNIAZDKA Z BUŁEK

ze szparagami i jajkiem Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki.

23

NA PATELNIĘ Z

roztopionym masłem wykładamy szparagi.

24

DODAJEMY SZPINAK I

posiekany czosnek.

25

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem i gałką muszkatołową.

26

SMAŻYMY OK.

5 MINUT.

27

Z BUŁEK ODCINAMY

górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.

28

DO WARZYW DODAJEMY

śmietanę i czekamy, aż się zredukuje.

29

FARSZ NAKŁADAMY DO

wydrążonych bułek.

30

DO KAŻDEJ BUŁKI

wbijamy na farsz 1 jajko.

31

CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SEREM

grana padano.

32

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1713 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

856,5 kcal

🥑

Tłuszcz

45,8 g

🌾

Węglowodany

72,2 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

38,5 g

Podobne przepisy