zywieniesportowcow.pl

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée • przepis • składniki • przygotowanie

Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée

Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
cebula dymka - 3 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 100 g
mąka pszenna tortowa - 50 g
mleko - 100 ml
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 16 szt.
sól himalajska - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g
ziemniak - 200 g
ząbek czosnku - 4 szt.
Szpinak Baby - 125 g
pstrąg łososiowy swieży filet - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY PĘSETĘ SITKO:
Purée ziemniaczane Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie.
2.POTEM JE ODCEDZAMY,:
dodajemy kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i solimy.
3.GNIECIEMY I DOLEWAMY:
trochę ciepłego mleka.
4.NA KONIEC DODAJEMY:
drobno pokrojoną cebulkę dymkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy purée przykryte pokrywką.
5.FILECIKI Z PSTRĄGA:
Wypatroszonego pstrąga czyścimy nożem z łusek i przygotowujemy filety.
6.WBIJAMY NÓŻ ZA:
głową aż do kręgosłupa i ostrożnie odcinamy filety od ości w kierunku ogona.
7.POTEM PSTRĄGA OBRACAMY:
i kontynuujemy odcinanie filetu w ten sam sposób z drugiej strony.
8.FILETY CZYŚCIMY Z:
ości, odcinamy mięso od grzbietu i jamy brzusznej.
9.POZOSTAŁE MAŁE OŚCI:
wyciągamy za pomocą pęsety.
10.W TEN SPOSÓB:
przygotowane filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy.
11.STRONĘ ZE SKÓRĄ:
lekko posypujemy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, dociskając całą ich powierzchnię do patelni.
12.GDY MIĘSO JEST:
już prawie usmażone, filety obracamy.
13.DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK:
czosnku, tymianek, kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i skrapiamy sokiem z cytryny.
14.PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z:
ognia i odstawiamy na bok.
15.SZPINAK ZE ŚWIEŻYCH:
liści Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na reszcie masła.
16.DODAJEMY UMYTY SZPINAK,:
sól, pieprz oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
17.MIESZAMY I PO:
chwili zdejmujemy z ognia.
18.PRZED PODANIEM SZPINAK:
przekładamy na papierowy ręcznik, aby się pozbyć nadmiaru płynu.
19.JAK PODAWAĆ NA:
talerz nakładamy purée ziemniaczane, szpinak ze świeżych liści, filecik z pstrąga i całość polewamy sosem z patelni.
Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY PĘSETĘ SITKO

Purée ziemniaczane Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie.

2

POTEM JE ODCEDZAMY,

dodajemy kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i solimy.

3

GNIECIEMY I DOLEWAMY

trochę ciepłego mleka.

4

NA KONIEC DODAJEMY

drobno pokrojoną cebulkę dymkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy purée przykryte pokrywką.

5

FILECIKI Z PSTRĄGA

Wypatroszonego pstrąga czyścimy nożem z łusek i przygotowujemy filety.

6

WBIJAMY NÓŻ ZA

głową aż do kręgosłupa i ostrożnie odcinamy filety od ości w kierunku ogona.

7

POTEM PSTRĄGA OBRACAMY

i kontynuujemy odcinanie filetu w ten sam sposób z drugiej strony.

8

FILETY CZYŚCIMY Z

ości, odcinamy mięso od grzbietu i jamy brzusznej.

9

POZOSTAŁE MAŁE OŚCI

wyciągamy za pomocą pęsety.

10

W TEN SPOSÓB

przygotowane filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy.

11

STRONĘ ZE SKÓRĄ

lekko posypujemy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, dociskając całą ich powierzchnię do patelni.

12

GDY MIĘSO JEST

już prawie usmażone, filety obracamy.

13

DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK

czosnku, tymianek, kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i skrapiamy sokiem z cytryny.

14

PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z

ognia i odstawiamy na bok.

15

SZPINAK ZE ŚWIEŻYCH

liści Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na reszcie masła.

16

DODAJEMY UMYTY SZPINAK,

sól, pieprz oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

17

MIESZAMY I PO

chwili zdejmujemy z ognia.

18

PRZED PODANIEM SZPINAK

przekładamy na papierowy ręcznik, aby się pozbyć nadmiaru płynu.

19

JAK PODAWAĆ NA

talerz nakładamy purée ziemniaczane, szpinak ze świeżych liści, filecik z pstrąga i całość polewamy sosem z patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2350,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

587,6 kcal

🥑

Tłuszcz

36,9 g

🌾

Węglowodany

33,2 g

🥬

Błonnik

33 g

💪

Białko

33 g

Podobne przepisy

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl