zywieniesportowcow.pl

Sernik na kruchym cieście z bezą • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Sernik na kruchym cieście z bezą

Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

budyń śmietankowy - 40 g
cukier puder - 90 g
jajko - 1 szt.
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
białko jaja kurzego - 5 szt.
cukier - 45 g
żółtka jaj - 5 szt.
margaryna - 250 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
mąka pszenna - 510 g
brzoskwinia w syropie - 820 g

Instrukcje przygotowania

1.MĄKĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM:
do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie wyrabiamy. Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Pozostałą część ciasta szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
2.MARGARYNĘ UCIERAMY Z CUKREM:
pudrem i jajkiem na jednolitą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy twaróg oraz budyń. Masę wylewamy na ciasto. Układamy pokrojone w plasterki, dokładnie odsączone brzoskwinie (opcjonalnie).
3.BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ:
pianę. Na koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Bezę wykładamy na masę serową, tworząc nieregularne fale. Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie posypujemy powierzchnię bezy. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190°C. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik na kruchym cieście z bezą

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MĄKĘ MIESZAMY Z PROSZKIEM

do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie wyrabiamy. Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Pozostałą część ciasta szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

2

MARGARYNĘ UCIERAMY Z CUKREM

pudrem i jajkiem na jednolitą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy twaróg oraz budyń. Masę wylewamy na ciasto. Układamy pokrojone w plasterki, dokładnie odsączone brzoskwinie (opcjonalnie).

3

BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ

pianę. Na koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Bezę wykładamy na masę serową, tworząc nieregularne fale. Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie posypujemy powierzchnię bezy. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190°C. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8193,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

8193,3 kcal

🥑

Tłuszcz

423,6 g

🌾

Węglowodany

916,5 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

214,7 g

Podobne przepisy

Sernik na kruchym cieście z bezą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl