zywieniesportowcow.pl

Smażone mleko z sosem żurawinowym • przepis • składniki • przygotowanie

Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym deserze w stylu hiszpańskim! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!

Smażone mleko z sosem żurawinowym

Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym deserze w stylu hiszpańskim! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

biszkopty - 50 g
bułka tarta - 110 g
mięta świeża - 2 g
olej słonecznikowy - 1 l
cukier - 3 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 2 szt.
mąka kukurydziana - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mleko 3,2% - 500 ml
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 200 ml
żurawina suszona - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU:
Jajka i żółtka łączymy w misce. Dodajemy 100 ml mleka, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, sól i cynamon. Mieszamy.
2.GOTUJEMY MLEKO:
400 ml mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy bazę deseru i bardzo energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż masa się zagęści i osiągnie jednolitą, budyniową konsystencję.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY:
Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy żurawiny, sok wyciśnięty z pomarańczy i otartą z niej skórkę. Mieszamy.
4.PANIERUJEMY GOTOWANE MLEKO:
Bułkę tartą łączymy w misce ze zmielonym biszkoptem. Jajko rozmącamy w misce.
5.SMAŻYMY MLEKO:
Panierowane kawałki gotowanego mleka smażymy z obu stron na głębokim, mocno rozgrzanym oleju tak, by panierka nabrała złotego koloru. Smażone mleko odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
6.PODAJEMY SMAŻONE MLEKO:
Porcję sosu z żurawin przekładamy na talerz. Obok układamy kawałki smażonego mleka. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Smażone mleko z sosem żurawinowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Jajka i żółtka łączymy w misce. Dodajemy 100 ml mleka, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, sól i cynamon. Mieszamy.

2

GOTUJEMY MLEKO

400 ml mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy bazę deseru i bardzo energicznie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż masa się zagęści i osiągnie jednolitą, budyniową konsystencję.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY

Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy żurawiny, sok wyciśnięty z pomarańczy i otartą z niej skórkę. Mieszamy.

4

PANIERUJEMY GOTOWANE MLEKO

Bułkę tartą łączymy w misce ze zmielonym biszkoptem. Jajko rozmącamy w misce.

5

SMAŻYMY MLEKO

Panierowane kawałki gotowanego mleka smażymy z obu stron na głębokim, mocno rozgrzanym oleju tak, by panierka nabrała złotego koloru. Smażone mleko odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

6

PODAJEMY SMAŻONE MLEKO

Porcję sosu z żurawin przekładamy na talerz. Obok układamy kawałki smażonego mleka. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

10249,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

640,6 kcal

🥑

Tłuszcz

58,1 g

🌾

Węglowodany

28,1 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

4,3 g

Podobne przepisy

Smażone mleko z sosem żurawinowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl