zywieniesportowcow.pl

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue

Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
konfitura cytrynowa z imbirem - 230 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 4 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
kurczak skrzydełko - 1 kg
sos sojowy - 4 łyżki
woda - 0,33 niepełna szklanka
cytryna - 0,5 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA:
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, pół cebuli w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE:
Następnie dodajemy połowę konfitury po łyżce, cały czas podsmażając. Do cebuli zasmażonej z konfiturą wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i mieszamy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy pozostałą konfiturę i dalej gotując, mieszamy.
3.MARYNUJEMY I PIECZEMY SKRZYDEŁKA:
Skrzydełka przekładamy do garnka z gotowym sosem BBQ i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut.
4.PODAJEMY SKRZYDEŁKA:
Gotowe skrzydełka przekładamy na talerz i ozdabiamy połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.
Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PODSMAŻAMY WARZYWA

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, pół cebuli w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek na małym ogniu, aż się zeszkli.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BARBECUE

Następnie dodajemy połowę konfitury po łyżce, cały czas podsmażając. Do cebuli zasmażonej z konfiturą wlewamy 4 łyżki sosu sojowego i mieszamy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy wodę, pulpę z pomidorów i skórkę z cytryny. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy pozostałą konfiturę i dalej gotując, mieszamy.

3

MARYNUJEMY I PIECZEMY SKRZYDEŁKA

Skrzydełka przekładamy do garnka z gotowym sosem BBQ i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut.

4

PODAJEMY SKRZYDEŁKA

Gotowe skrzydełka przekładamy na talerz i ozdabiamy połową cytryny pokrojoną na cztery części oraz porwanymi na kawałki gałązkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2484,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

828,2 kcal

🥑

Tłuszcz

45,9 g

🌾

Węglowodany

40,4 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

59,9 g

Podobne przepisy

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl