zywieniesportowcow.pl

Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jaki pomysł na świąteczną sałatkę z jajem ma Daria Ładocha! Baza to kasza bulgur, awokado, pomidorki cherry i cytrusowo-ziołowy dressing.

Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem

Zobacz, jaki pomysł na świąteczną sałatkę z jajem ma Daria Ładocha! Baza to kasza bulgur, awokado, pomidorki cherry i cytrusowo-ziołowy dressing.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
oliwki czarne - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
świeży koperek - 12,5 g
miód - 1 łyżeczka
nasiona słonecznika - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 250 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
kasza bulgur - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jaja gotujemy na twardo. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wsypujemy do miski. Dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, czarne oliwki, uprażone na suchej patelni pestki, ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Do miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny oraz połowy pomarańczy. Dolewamy oliwę i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy po 1 łyżce drobno posiekanego szczypiorku i koperku. Całość mieszamy i polewamy kaszę. Awokado przekrawamy na pół, łyżeczką wyciągamy kawałki i układamy na wierzchu sałatki. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Całość posypujemy pestkami słonecznika.
Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jaja gotujemy na twardo. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wsypujemy do miski. Dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, czarne oliwki, uprażone na suchej patelni pestki, ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Do miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny oraz połowy pomarańczy. Dolewamy oliwę i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy po 1 łyżce drobno posiekanego szczypiorku i koperku. Całość mieszamy i polewamy kaszę. Awokado przekrawamy na pół, łyżeczką wyciągamy kawałki i układamy na wierzchu sałatki. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Całość posypujemy pestkami słonecznika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1698,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

424,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

49,4 g

🥬

Błonnik

15 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy

Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl