Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO MASŁO UCIERAMY
z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY KWAŚNĄ
śmietanę.
FIGI KROIMY, ŻURAWINĘ
kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy.
POKROJONE FIGI MIESZAMY
z żurawiną, prószymy delikatnie mąką i dorzucamy do ciasta.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 21 cm.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 25-30 minut.
KARMELIZOWANE MIGDAŁY MASŁO
rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy cukier trzcinowy oraz dodajemy miód.
GDY MASA STANIE
się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany.
DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,
po czym gotujemy jeszcze około 20-30 sekund.
PO UPŁYWIE 25-30
minut pieczenia delikatnie wyciągamy tortownicę i równomiernie wykładamy na ciasto karmelizowane migdały.
PODWYŻSZAMY TEMPERATURĘ W
piekarniku do 190°C i ponownie pieczemy ciasto przez 15-20 minut, aż migdały nabiorą ciemnozłotego koloru.
CIASTO WYJMUJEMY Z
tortownicy i usuwamy delikatnie papier do pieczenia.
ORZECHOWY KREM PRZEKŁADAMY
do rękawa cukierniczego.
TORT DEKORUJEMY KREMEM
oraz wiśniami kandyzowanymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5654,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471,2 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
49,8 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Twaróg z imbirem i owocami
Doskonała porcja witamin i orzeźwienia w postaci twarogu z owocami i rozgrzewającym imbirem.

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?