zywieniesportowcow.pl

Bułeczki mleczne • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Bułeczki mleczne

Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 400 g
cukier - 50 g
masło - 40 g
drożdże suszone - 5 g
sól - 1 płaska łyżka
jajko - 1 szt.
mleko - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Wsypujemy do miski mąkę, drożdże oraz sól i cukier, a potem mieszamy.
2.PODGRZEWAMY MLEKO:
Do rondelka wlewamy mleko i delikatnie je podgrzewamy, aby było ciepłe.
3.DODAJEMY MLEKO:
Podgrzane mleko dodajemy do suchych składników i zaczynamy zagniatać na jednolite, gładkie ciasto na blacie.
4.DODAJEMY MASŁO:
Gdy ciasto zrobi się jednolite, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto stanie się sprężyste.
5.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je na 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
6.DZIELIMY CIASTO:
Po wyrośnięciu znowu krótko zagniatamy ciasto, a potem dzielimy je na 12 części.
7.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i układamy w formie, zachowując małe odstępy pomiędzy każdą z nich.
8.ODKŁADAMY FORMĘ W CIEPŁE MIEJSCE:
Ponownie przykrywamy formę ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
9.SMARUJEMY BUŁECZKI:
Do miseczki wbijamy całe jajko i dodajemy mleko. Energicznie mieszamy i smarujemy powstałą mieszanką bułeczki.
10.PIECZEMY BUŁECZKI:
Wsuwamy formę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wypieczeniu wyciągamy bułeczki z pieca i zostawiamy do wystudzenia.
Bułeczki mleczne

Czas przygotowania

195 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Wsypujemy do miski mąkę, drożdże oraz sól i cukier, a potem mieszamy.

2

PODGRZEWAMY MLEKO

Do rondelka wlewamy mleko i delikatnie je podgrzewamy, aby było ciepłe.

3

DODAJEMY MLEKO

Podgrzane mleko dodajemy do suchych składników i zaczynamy zagniatać na jednolite, gładkie ciasto na blacie.

4

DODAJEMY MASŁO

Gdy ciasto zrobi się jednolite, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto stanie się sprężyste.

5

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je na 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

6

DZIELIMY CIASTO

Po wyrośnięciu znowu krótko zagniatamy ciasto, a potem dzielimy je na 12 części.

7

FORMUJEMY BUŁECZKI

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i układamy w formie, zachowując małe odstępy pomiędzy każdą z nich.

8

ODKŁADAMY FORMĘ W CIEPŁE MIEJSCE

Ponownie przykrywamy formę ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

9

SMARUJEMY BUŁECZKI

Do miseczki wbijamy całe jajko i dodajemy mleko. Energicznie mieszamy i smarujemy powstałą mieszanką bułeczki.

10

PIECZEMY BUŁECZKI

Wsuwamy formę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wypieczeniu wyciągamy bułeczki z pieca i zostawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2151,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

358,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

59,8 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy

Bułeczki mleczne - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl