zywieniesportowcow.pl

Sernik na zimno w słoiku • przepis • składniki • przygotowanie

W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Sernik na zimno w słoiku

W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka owsiane - 250 g
cukier puder - 1 łyżeczka
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 300 ml
serek homogenizowany waniliowy - 300 g
mięta świeża - 2 g
malina - 30 g
truskawka - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKÓW:
Ciastka drobno kruszymy w misce, a następnie dajemy na dno każdego słoika (po ok. 2 łyżki na słoik). W ten sposób tworzymy spód serników.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ:
Serek homogenizowany łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy, a następnie energicznie ubijamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą, tworząc gładką, jednolitą masę.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.
4.UKŁADAMY WARSTWY SERNIKÓW:
Masę sernikową przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Rękaw zamykamy. Masę szprycujemy do słoików na warstwę pokruszonych ciasteczek tak, by wypełniła słoiki do połowy.
5.DEKORUJEMY SERNIKI:
Gotowe serniki na zimno w słoikach dekorujemy z wierzchu truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki, świeżymi malinami i świeżą miętą.
Sernik na zimno w słoiku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKÓW

Ciastka drobno kruszymy w misce, a następnie dajemy na dno każdego słoika (po ok. 2 łyżki na słoik). W ten sposób tworzymy spód serników.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Serek homogenizowany łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy, a następnie energicznie ubijamy za pomocą rózgi kuchennej, aż składniki się połączą, tworząc gładką, jednolitą masę.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.

4

UKŁADAMY WARSTWY SERNIKÓW

Masę sernikową przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Rękaw zamykamy. Masę szprycujemy do słoików na warstwę pokruszonych ciasteczek tak, by wypełniła słoiki do połowy.

5

DEKORUJEMY SERNIKI

Gotowe serniki na zimno w słoikach dekorujemy z wierzchu truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki, świeżymi malinami i świeżą miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3090,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,0 kcal

🥑

Tłuszcz

34,7 g

🌾

Węglowodany

44 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Sernik na zimno w słoiku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl