zywieniesportowcow.pl

Tortilla de patatas z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Tortilla de patatas z warzywami

Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
mozzarella - 50 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 0,5 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
jajko - 4 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
ser feta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 2 łyżki
ziemniak - 3 szt.
zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki
szparagi zielone - 5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI:
Obrane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy je ok. 10-15 minut, aż będą miękkie i rozpadające się.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a szparagi na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Pomidor sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I SMAŻYMY TORTILLĘ:
Jajka ubijamy w misce trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, podsmażone ziemniaki, warzywa i drobno pokruszoną fetę.
4.PODAJEMY TORTILLĘ:
Na gorący placek wykładamy poszarpaną mozzarellę. Tortillę dekorujemy listkami bazylii.
Tortilla de patatas z warzywami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Obrane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy je ok. 10-15 minut, aż będą miękkie i rozpadające się.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a szparagi na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Pomidor sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I SMAŻYMY TORTILLĘ

Jajka ubijamy w misce trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, podsmażone ziemniaki, warzywa i drobno pokruszoną fetę.

4

PODAJEMY TORTILLĘ

Na gorący placek wykładamy poszarpaną mozzarellę. Tortillę dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1112,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,4 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

36,3 g

🥬

Błonnik

25,7 g

💪

Białko

25,7 g

Podobne przepisy

Tortilla de patatas z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl