zywieniesportowcow.pl

Serbska zupa fasolowa • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Serbska zupa fasolowa

Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion mięsny - 1 l
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
fasola biała z puszki - 250 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
majeranek - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 400 g
boczek surowy - 300 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
ząbek czosnku - 2 szt.
salami paprykowe - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Włoszczyznę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Z boczku odcinamy skórę. Kroimy w kostkę i wytapiamy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 4 minuty. Dodajemy włoszczyznę, papryki, cebulę i czosnek. Smażymy razem przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Fasolę osączamy. Dodajemy razem z rozdrobnionymi pomidorami do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Salami obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podgrzewamy w zupie. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Zupę doprawiamy do smaku i posypujemy listkami pietruszki.
Serbska zupa fasolowa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Włoszczyznę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Z boczku odcinamy skórę. Kroimy w kostkę i wytapiamy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 4 minuty. Dodajemy włoszczyznę, papryki, cebulę i czosnek. Smażymy razem przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Fasolę osączamy. Dodajemy razem z rozdrobnionymi pomidorami do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Salami obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i podgrzewamy w zupie. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Zupę doprawiamy do smaku i posypujemy listkami pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6114,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

764,3 kcal

🥑

Tłuszcz

47,2 g

🌾

Węglowodany

51,3 g

🥬

Błonnik

36,1 g

💪

Białko

36,1 g

Podobne przepisy

Serbska zupa fasolowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl