zywieniesportowcow.pl

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią

Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 350 ml
cukinia - 800 g
cytryna - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza kukurydziana - 100 g
masło - 30 g
mleko - 300 ml
dorsz filet - 4 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
parmezan - 40 g
pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 60 g
szałwia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ:
Filety rybne rozmrażamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Mleko i bulion zagotowujemy. Wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut do napęcznienia. Cukinię podsmażamy z wszystkich stron na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem, skórką otartą z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.
2.SMAŻYMY SALTIMBOCCĘ Z DORSZA:
Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na każdym układamy po 1 plastrze szynki parmeńskiej i po 2-3 listki szałwii, spinamy mocno wykałaczkami. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 1-2 minuty od strony obłożonej szynką, aż będzie chrupiąca. Obracamy i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do polenty dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z cukinią i saltimboccą z dorsza.
Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ

Filety rybne rozmrażamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Mleko i bulion zagotowujemy. Wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut do napęcznienia. Cukinię podsmażamy z wszystkich stron na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem, skórką otartą z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.

2

SMAŻYMY SALTIMBOCCĘ Z DORSZA

Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na każdym układamy po 1 plastrze szynki parmeńskiej i po 2-3 listki szałwii, spinamy mocno wykałaczkami. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 1-2 minuty od strony obłożonej szynką, aż będzie chrupiąca. Obracamy i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do polenty dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z cukinią i saltimboccą z dorsza.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2291,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

59,4 g

💪

Białko

59,4 g

Podobne przepisy

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl