zywieniesportowcow.pl

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą

Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cytryna - 1 szt.
imbir świeży - 1 szt.
masło - 150 g
miód - 8 łyżeczek
sól - 1 szczypta
szalotka - 3 szt.
tymianek świeży - 20 g
wino białe - 250 ml
groch łuskany - 150 g
kapusta kwaszona - 150 g
boczek wędzony w plastrach - 60 g
gęś udko - 2 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
sok z kapusty kiszonej - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.1 ZĄBEK CZOSNKU SIEKAMY:
z kilkoma gałązkami świeżego tymianku, dodajemy niewielką ilość soli. Wszystkie składniki rozcieramy nożem na pastę. Umyte i osuszone udka nacieramy od strony mięsa przygotowaną marynatą. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki maksymalnie na 24 godziny.
2.NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ PATELNI:
układamy skórą do dołu gęsie uda, smażymy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Następnie kawałki mięsa obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru. Przesmażone uda przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojone w grube plastry 2 szalotki, ząbek czosnku i lekko podsmażamy. Całość przekładamy do naczynia z udami. Dodajemy jabłko pokrojone na cząstki, kilka plastrów świeżego imbiru, 2 łyżeczki miodu, 150 ml wina oraz sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, dodajemy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C minimum na 2,5-3 godziny.
3.NA TEJ SAMEJ PATELNI,:
na której smażyliśmy uda, wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w drobną kostkę boczku.
Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

1 ZĄBEK CZOSNKU SIEKAMY

z kilkoma gałązkami świeżego tymianku, dodajemy niewielką ilość soli. Wszystkie składniki rozcieramy nożem na pastę. Umyte i osuszone udka nacieramy od strony mięsa przygotowaną marynatą. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki maksymalnie na 24 godziny.

2

NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ PATELNI

układamy skórą do dołu gęsie uda, smażymy na niewielkim ogniu, wytapiając tłuszcz. Następnie kawałki mięsa obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru. Przesmażone uda przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy pokrojone w grube plastry 2 szalotki, ząbek czosnku i lekko podsmażamy. Całość przekładamy do naczynia z udami. Dodajemy jabłko pokrojone na cząstki, kilka plastrów świeżego imbiru, 2 łyżeczki miodu, 150 ml wina oraz sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, dodajemy 100 g pokrojonego w kostkę masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C minimum na 2,5-3 godziny.

3

NA TEJ SAMEJ PATELNI,

na której smażyliśmy uda, wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w drobną kostkę boczku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4716 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

786 kcal

🥑

Tłuszcz

55,1 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

25,1 g

💪

Białko

25,1 g

Podobne przepisy