Sałatka z łososiem wędzonym na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY SAŁATY
Wyciągamy sałaty z opakowania i wkładamy je do durszlaka. Lekko płuczemy zimną wodą i osuszamy, a potem przesypujemy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
KROIMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i przekrajamy na pół, a potem kroimy w plastry. Wrzucamy do miski. Ogórka myjemy i osuszamy. Przekrajamy go wzdłuż, a potem również kroimy w plastry. Dodajemy do miski.
DODAJEMY KAPARY
Posypujemy sałatkę kaparami i wszystko mieszamy.
WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY
Cytrynę sparzamy, kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok wprost do kubka. Drugą połowę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji.
DODAJEMY OLIWĘ
Wlewamy oliwę do kubka i wszystko energetycznie mieszamy.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy sos.
POLEWAMY SOSEM SAŁATKĘ
Polewamy sałatkę sosem i wszystko delikatnie mieszamy, aby sos pokrył równomiernie wszystkie składniki.
OZDABIAMY SAŁATKĘ
Dekorujemy sałatkę cytryną. Gotową sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
279,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
93,3 kcal
Tłuszcz
3,4 g
Węglowodany
13,4 g
Błonnik
4,2 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe kanapki
Szukasz pomysłu na efektowne śniadanie? Nasze kolorowe kanapki z łososiem będą strzałem w dziesiątkę! Chrupiące pieczywo, kremowy twarożek, świeże warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że te kanapki staną się hitem w Twoim domu!

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!