zywieniesportowcow.pl

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami

Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mix sałat - 4 garście
brzoskwinia - 3 szt.
burrata - 1 szt.
borówki - 100 g
cebula dymka - 2 łyżki
karmelizowane orzechy pekan - 1 garść
oliwa z oliwek - 4 łyżki
syrop klonowy - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżka
musztarda sarepska - 1 łyżeczka
nasiona chia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.
2.GRILLUJEMY BRZOSKWINIE:
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki. Na patelni grillowej rozprowadzamy równomiernie 1 łyżkę oliwy. Brzoskwinie grillujemy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na talerzach układamy sałatę. Szczypior dymki dość drobno siekamy. Na sałatę wykładamy grillowane brzoskwinie i świeże borówki. Każdy talerz posypujemy dymką i karmelizowanymi orzechami pekan i ozdabiamy kawałkami burraty. Całość skrapiamy dressingiem.
Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki na dressing umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy.

2

GRILLUJEMY BRZOSKWINIE

Brzoskwinie kroimy na ćwiartki. Na patelni grillowej rozprowadzamy równomiernie 1 łyżkę oliwy. Brzoskwinie grillujemy ok. 5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzach układamy sałatę. Szczypior dymki dość drobno siekamy. Na sałatę wykładamy grillowane brzoskwinie i świeże borówki. Każdy talerz posypujemy dymką i karmelizowanymi orzechami pekan i ozdabiamy kawałkami burraty. Całość skrapiamy dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1157,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

578,8 kcal

🥑

Tłuszcz

40,9 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

14,5 g

Podobne przepisy

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl