zywieniesportowcow.pl

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy • przepis • składniki • przygotowanie

Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy

Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza gryczana biała - 3 łyżki
brokuł - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 0,5 łyżki
pomidorki koktajlowe - 2 garście
nasiona słonecznika - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ocet balsamiczny - 1 łyżka
olej po suszonych pomidorach - 0,33 niepełna szklanka
rodzynki - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 4 łyżki
bazylia świeża - 1 łyżka
Fasola edamame, mrożona - 1 niepełna szklanka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, dokładnie miksujemy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.
2.PRZESMAŻAMY BROKUŁ:
Brokuł dzielimy na różyczki, usuwając twarde łodygi, a następnie smażymy na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ok. 4 minutach przekładamy do miski.
3.PRZYGOTOWUJEMY POPCORN Z KASZY:
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i zanurzamy w niej metalowe sitko z kaszą gryczaną. Smażymy ok. 30-50 sekund, aż kasza nabierze złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na talerzu lub w misce łączymy przesmażone brokuły z przygotowanym wcześniej dressingiem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy tuż przed podaniem.
Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki dressingu łączymy w naczyniu blendera, dokładnie miksujemy i odstawiamy na czas przygotowywania sałatki.

2

PRZESMAŻAMY BROKUŁ

Brokuł dzielimy na różyczki, usuwając twarde łodygi, a następnie smażymy na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po ok. 4 minutach przekładamy do miski.

3

PRZYGOTOWUJEMY POPCORN Z KASZY

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i zanurzamy w niej metalowe sitko z kaszą gryczaną. Smażymy ok. 30-50 sekund, aż kasza nabierze złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na talerzu lub w misce łączymy przesmażone brokuły z przygotowanym wcześniej dressingiem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy tuż przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1218,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

609,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,4 g

🌾

Węglowodany

41,1 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

22,2 g

Podobne przepisy

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl