zywieniesportowcow.pl

Cytryny w soli • przepis • składniki • przygotowanie

Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.

Cytryny w soli

Cytryny w soli możesz wykorzystać do arabskich dań takich jak tajine lub dodać do dressingów czy sałatek.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 6 szt.
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
sól morska - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.NACINAMY CYTRYNY:
5 cytryn myjemy gorącą wodą i wycieramy do sucha. Począwszy od czubka kroimy poprzecznie na ćwiartki, nie do końca jednak przecinając, aby w dolnej części cytryny były nadal ze sobą połączone. Każdą cytrynę ostrożnie naginamy i usuwamy pestki. Następnie w nacięcia wsypujemy po 1-2 łyżeczki soli i cytrynę ponownie ściskamy. Cytryny układamy szczelnie jedna obok drugiej w czystym, wypłukanym gorącą wodą słoiku, dodając do poszczególnych warstw sól, kolendrę, pieprz.
2.ZALEWAMY CYTRYNY WODĄ:
Do słoika wlewamy sok wyciśnięty z pozostałej cytryny. Następnie do słoika wlewamy taką ilość wrzątku, aby cytryny były całkowicie przykryte wodą. Cytryny bezpośrednio obciążamy czystym, obgotowanym we wrzątku kamieniem lub szklaną pokrywką, aby wcisnąć je poniżej powierzchni wody.
3.ODSTAWIAMY SŁOIK W CIEMNE MIEJSCE:
Słoik zamykamy i wstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Zostawiamy na co najmniej 8 tygodni do przegryzienia się smaków. W lodówce cytryny możemy przechowywać przez kilka miesięcy, musimy jedynie sprawdzać, czy zawsze są całkowicie przykryte wodą.
Cytryny w soli

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NACINAMY CYTRYNY

5 cytryn myjemy gorącą wodą i wycieramy do sucha. Począwszy od czubka kroimy poprzecznie na ćwiartki, nie do końca jednak przecinając, aby w dolnej części cytryny były nadal ze sobą połączone. Każdą cytrynę ostrożnie naginamy i usuwamy pestki. Następnie w nacięcia wsypujemy po 1-2 łyżeczki soli i cytrynę ponownie ściskamy. Cytryny układamy szczelnie jedna obok drugiej w czystym, wypłukanym gorącą wodą słoiku, dodając do poszczególnych warstw sól, kolendrę, pieprz.

2

ZALEWAMY CYTRYNY WODĄ

Do słoika wlewamy sok wyciśnięty z pozostałej cytryny. Następnie do słoika wlewamy taką ilość wrzątku, aby cytryny były całkowicie przykryte wodą. Cytryny bezpośrednio obciążamy czystym, obgotowanym we wrzątku kamieniem lub szklaną pokrywką, aby wcisnąć je poniżej powierzchni wody.

3

ODSTAWIAMY SŁOIK W CIEMNE MIEJSCE

Słoik zamykamy i wstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Zostawiamy na co najmniej 8 tygodni do przegryzienia się smaków. W lodówce cytryny możemy przechowywać przez kilka miesięcy, musimy jedynie sprawdzać, czy zawsze są całkowicie przykryte wodą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

241 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

24,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

7,6 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy

Cytryny w soli - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl