Marchewki w glazurze • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MARCHEWKI
Marchewki obieramy, przekrawamy na ćwiartki. Następnie pieczemy w airfryerze przez 15 minut w temp. 200°C.
SIEKAMY SKŁADNIKI
Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Pistacje i bazylię drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
Na patelni podgrzewamy miód i ścieramy do niego skórkę z połowy limonki. Dodajemy posiekane pistacje i chili, a następnie wyciskamy sok z połowy limonki.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do glazury dolewamy ocet balsamiczny, dodajemy upieczone marchewki i większość posiekanej bazylii. Dokładnie mieszamy, aby marchewki były równomiernie obtoczone.
PODAJEMY DANIE
Gorące marchewki przekładamy na talerz, dekorujemy rozerwaną burratą, skrapiamy oliwą i oprószamy resztą bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
818 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,5 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
22,2 g
Błonnik
3,8 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
Przepyszne ciasto czekoladowe, które swoją strukturą przypomina sernik, a jednak nie ma w nim ani grama sera! Wypróbuj przepis na jagielnik z jeżynami i czereśniami!

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!

Tiramisu pistacjowe z truskawkami
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!