zywieniesportowcow.pl

Marchewki w glazurze • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Marchewki w glazurze

Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

marchew - 500 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pistacje prażone solone - 3 łyżki
bazylia świeża - 1 garść
miód - 3 łyżki
limonka - 0,5 szt.
ocet balsamiczny - 1 łyżka
burrata - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY MARCHEWKI:
Marchewki obieramy, przekrawamy na ćwiartki. Następnie pieczemy w airfryerze przez 15 minut w temp. 200°C.
2.SIEKAMY SKŁADNIKI:
Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Pistacje i bazylię drobno siekamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Na patelni podgrzewamy miód i ścieramy do niego skórkę z połowy limonki. Dodajemy posiekane pistacje i chili, a następnie wyciskamy sok z połowy limonki.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do glazury dolewamy ocet balsamiczny, dodajemy upieczone marchewki i większość posiekanej bazylii. Dokładnie mieszamy, aby marchewki były równomiernie obtoczone.
5.PODAJEMY DANIE:
Gorące marchewki przekładamy na talerz, dekorujemy rozerwaną burratą, skrapiamy oliwą i oprószamy resztą bazylii.
Marchewki w glazurze

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY MARCHEWKI

Marchewki obieramy, przekrawamy na ćwiartki. Następnie pieczemy w airfryerze przez 15 minut w temp. 200°C.

2

SIEKAMY SKŁADNIKI

Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Pistacje i bazylię drobno siekamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Na patelni podgrzewamy miód i ścieramy do niego skórkę z połowy limonki. Dodajemy posiekane pistacje i chili, a następnie wyciskamy sok z połowy limonki.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do glazury dolewamy ocet balsamiczny, dodajemy upieczone marchewki i większość posiekanej bazylii. Dokładnie mieszamy, aby marchewki były równomiernie obtoczone.

5

PODAJEMY DANIE

Gorące marchewki przekładamy na talerz, dekorujemy rozerwaną burratą, skrapiamy oliwą i oprószamy resztą bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

818 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

204,5 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

22,2 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Marchewki w glazurze - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl