zywieniesportowcow.pl

Sałatka z bobem i cykorią • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Sałatka z bobem i cykorią

Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
bób - 100 g
cykoria - 250 g
rzodkiewka - 170 g
ogórek - 0,5 szt.
cytryna - 0,5 szt.
musztarda dijon - 1 łyżka
nasiona chia - 1 łyżka
olej rzepakowy - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Liście cykorii rozdzielamy i wkładamy do miski. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Ogórek kroimy w paski, rzodkiewki – w cienkie talarki. Razem z liśćmi rzodkiewki dodajemy do sałatki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę i łyżeczką wyciągamy kostki awokado. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Dodajemy bób.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Do szklanki wlewamy oliwę, musztardę, syrop klonowy, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy.
3.SAŁATKĘ MIESZAMY:
Dressing wlewamy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatka z bobem i cykorią

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Liście cykorii rozdzielamy i wkładamy do miski. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Ogórek kroimy w paski, rzodkiewki – w cienkie talarki. Razem z liśćmi rzodkiewki dodajemy do sałatki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę i łyżeczką wyciągamy kostki awokado. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Dodajemy bób.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Do szklanki wlewamy oliwę, musztardę, syrop klonowy, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy.

3

SAŁATKĘ MIESZAMY

Dressing wlewamy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1440,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

360,0 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

34,7 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Sałatka z bobem i cykorią - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl