Wegański awokado burger • przepis • składniki • przygotowanie
Roślinny burger z grilla między połówkami dojrzałego awokado? Brzmi jak przepis na wegańską ucztę przy ruszcie! Odkryj zupełnie nowy, świeży sposób na tego amerykańskiego klasyka.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRILLUJEMY BURGERY
Burgery skrapiamy oliwą i grillujemy ok. 4-5 minut z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY BUŁKĘ Z AWOKADO
Awokado rozcinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Zaokrągloną górę jednej z połówek awokado delikatnie ścinamy, tak aby można ją było stabilnie położyć na talerzu.
WYPEŁNIAMY BUŁKĘ
Miejsce po pestce wypełniamy 2 łyżkami humusu. Na spodzie z awokado układamy burgera, grillowaną paprykę z zalewy, odkrojoną wcześniej część awokado oraz kiełki. Całość przykrywamy drugą połówką awokado. Posypujemy siemieniem lnianym. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1744,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
872,2 kcal
Tłuszcz
70,3 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!

Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka jeżyki
Urocze, kolorowe i kruche ciastka w sam raz dla młodszych członków rodziny. Wypróbuj ten przepis na błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne jeżyki i zjedz je ze smakiem!

Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Fit deser à la Monte
Fit wersja popularnego deseru czekoladowo-orzechowego. Spróbuj tej pysznej słodkiej przekąski według przepisu Kingi i ciesz się smakiem z dużą ilością białka oraz niewielką zawartością cukru!

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.