Piyaz • przepis • składniki • przygotowanie
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Następnie zalewamy ją zimną wodą na ok. 5-10 minut, aby złagodzić jej smak. Po tym czasie cebulę odcedzamy.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SAŁATKI
Pomidory kroimy w półplasterki, natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy fasolę, cebulę, pomidory i pietruszkę. Całość doprawiamy sumakiem, polewamy dressingiem i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Jajka kroimy w ćwiartki i wraz z oliwkami dodajemy do sałatki. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1097,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
548,6 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
13,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Kanapka viva camembert
Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!