zywieniesportowcow.pl

Sałatka z kuskusem i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

Sałatka z kuskusem i warzywami

Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza kuskus perłowa - 1 szkl
oliwa z oliwek - 100 ml
sok z cytryny - 100 ml
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
groszek, mrożony - 80 g
brokuł - 500 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
pomidorki koktajlowe - 200 g
awokado - 1 szt.
rukola - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY KUSKUS:
Do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy przygotowany wcześniej kuskus.
2.ŁĄCZYMY KUSKUS Z WARZYWAMI:
Brokuł dzielimy na różyczki, wraz z mrożonym groszkiem wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Tak przygotowane warzywa dodajemy do doprawionego kuskusu, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
W czasie, gdy kuskus i warzywa stygną, bardzo drobno siekamy czerwoną cebulę. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki, a miąższ kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Wystudzony kuskus z brokułami i groszkiem mieszamy z cebulą i pomidorkami. Tak przygotowanie danie przekładamy na głębokie talerze. Następnie układamy na każdym z nich po pół awokado i oprószamy rukolą. Sałatkę podajemy od razu.
Sałatka z kuskusem i warzywami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY KUSKUS

Do miski dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i powstałą marynatą zalewamy przygotowany wcześniej kuskus.

2

ŁĄCZYMY KUSKUS Z WARZYWAMI

Brokuł dzielimy na różyczki, wraz z mrożonym groszkiem wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 5 minut. Tak przygotowane warzywa dodajemy do doprawionego kuskusu, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

W czasie, gdy kuskus i warzywa stygną, bardzo drobno siekamy czerwoną cebulę. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki, a miąższ kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Wystudzony kuskus z brokułami i groszkiem mieszamy z cebulą i pomidorkami. Tak przygotowanie danie przekładamy na głębokie talerze. Następnie układamy na każdym z nich po pół awokado i oprószamy rukolą. Sałatkę podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1209,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

605 kcal

🥑

Tłuszcz

48 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

15,3 g

💪

Białko

12,6 g

Podobne przepisy

Sałatka z kuskusem i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl