Zapiekanka z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY POR I PISTACJE
Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.
BLANSZUJEMY BATAT
Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.
SMAŻYMY POR I PISTACJE
Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.
SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DIP
Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4285,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1071,4 kcal
Tłuszcz
81,8 g
Węglowodany
60,9 g
Błonnik
10 g
Białko
31,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
Jak przygotować mięso z kaczki, by pozostało soczyste? Usmaż je według wskazówek zawartych w przepisie i połącz z pysznymi dodatkami, by stworzyć prostą, elegancką sałatkę!

Kawałki sera koziego na roszponce z orzechami
Aromat sera koziego doskonale współgra z orzechami. Przygotuj wyśmienitą sałatkę na roszponce.