Mazurek z białą czekoladą i wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI
Do miski dodaj jajka, a potem dodaj także żółtka oraz masło. Całość wymieszaj dokładnie.
WYRABIAMY CIASTO
Zagnieć ciasto i zawiń je w folię, a następnie wsadź do schłodzenia w lodówce przez około 30 minut.
PODGRZEWAMY ŚMIETANĘ
W rondlu podgrzej śmietanę kremówkę do wrzenia, ale nie doprowadzaj jej do gotowania.
SIEKAMY CZEKOLADĘ
Białą czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do ciepłej kremówki dodaj czekoladę, cukier puder i wymieszaj.
DODAJEMY SKROBIĘ
Dodaj skrobię do masy i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
DODAJEMY WIŚNIE
Odsączone wiśnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
WYCIĄGAMY I DZIELIMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie podziel je na dwie części. Większą użyj na spód, drugą, znacznie mniejszą wykorzystaj na paski dekoracyjne.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Rozłóż spód na blasze a potem delikatnie podziurkuj go widelcem.
ROZKŁADAMY MASĘ
Czekoladową masę z wiśniami rozsmaruj po mazurku, a następnie wyrównaj ją.
DEKORUJEMY CIASTEM I MIGDAŁAMI
Pozostałym ciastem udekoruj brzegi mazurka, tak aby utworzyć ramkę.
PIECZEMY MAZUREK
Wstaw mazurek do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
STUDZIMY CIASTO
Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia. Na gotowym mazurku ułóż gotowe dekoracje cukrowe, np. pisanki, listki, perełki.Następnie pokrój na kawałki i zaserwuj bliskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3478,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
434,8 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
56,9 g
Błonnik
0 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Wegańskie kiełbaski z sałatką
Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hachis parmentier czyli francuska zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Hachis parmentier to pyszna serowo-ziemniaczana zapiekanka. Dowiedz się, jak przygotować ten francuski przysmak.

Tarta z jabłkami i kremem waniliowym
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?

Przepis na brownie z orzechami
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki, przygotowane z czekolady deserowej, masła, cukru i mąki z dodatkiem chrupiących orzechów.